Caprese z bobem

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Klasyczna włoska caprese składa się z pomidorów i bazylii, posypanych listkami bazylii i skropionych oliwa z oliwek. W okresie letnim polecam wzbogacić starą, sprawdzoną wersje o bogaty w białko bób oraz delikatny winegret. Będzie naprawdę pysznie!

  • 10 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na dwie porcje)
    Dwa duże pomidory lub trzy mniejsze
    Kulka mozzarelli
    Duza garść listków bazylii
    300g bobu
    Sól i cukier do gotowania

    Winegret:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    łyżka octu winnego lub balsamico
    łyżka miodu płynnego
    łyżka przyprawy maggi
    sól, świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Caprese Przystawki

Caprese z bobem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób gotujemy we wrzątku z dodatkiem łyżki soli i łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy, zahartowujemy zimna wodą i obieramy z szarej łupinki (lub wg. gustu zostawiamy).
    Przygotowujemy winegret. W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet winny, miód, maggi oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz. Zakręcamy słoiczek i intensywnie wstrząsamy.
    Pomidory i mozzarellę kroimy w duża kostkę (lub plasterki) i przekładamy do miseczki. Dodajemy listki bazylii i ugotowany bób. Całość polewamy winegretem i delikatnie mieszamy. Serwujemy z grzanką z ciemnego chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Sałata

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować