Cappuccino z dżemem wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny biszkopt w połączeniu z mocno kawowym akcentem i lekko kwaskowym dżemem wiśniowym.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 6 jajek
    - 1 szkl mąki
    - 1 łyżka kakao
    - 4 łyżki oleju
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3/4 szklanki cukru
    - kilka kropli olejku arakowego.
    Masa:
    - 250g serka mascarpone
    - 330ml śmietanki kremówki 30%
    - śmietan-fix 9g
    - 2-3 łyżki cukru pudru
    - 4 łyżki cappuccino classic.
    Poncz:
    - kawa cappuccino
    Dodatkowo:
    - mały słoiczek dżemu z wiśni
    - 330ml śmietany 30%
    - pół tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Cappuccino

Cappuccino z dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki i chwilę miksujemy na niskich obrotach. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie łączymy z resztą za pomocą łyżki. Puszyste ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy ok. 25 min w 160C.
  • 2. Przygotować krem cappuccino: zimną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem śmietan-fix i cukrem pudrem. Dodać mascarpone i dobrze połączyć. Na zakończenie dodać 4 łyżki cappuccino w proszku. Schłodzić trochę w lodówce.
    Przygotować poncz.
  • 3. Upieczone ciasto przekroić na pół, nasączyć ponczem, przełożyć kremem cappuccino, przykryć biszkoptem, nasączyć i rozsmarować dżem wiśniowy. Śmietanę 30% ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Wyłożyć na dżem i schować do lodówki. Przed podaniem starkować czekoladę.

Porady

Proporcje na małą blachę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować