Cappuccino z bitą śmietaną

4.5 (197 ocen)

Wygląda i smakuje rewelacyjnie.Szybko znika z talerza.

Składniki:

  • Krem
    1 kostka margaryny
    mleko 0,5 l
    maka pszenna 3 łyżki
    żółtka 5 szt
    cukier 0,5 szkl
    cappuccino orzechowe 5 łyżek
    żelatyna 3 łyżki
    Biszkopt kakaowy
    jajka 5 szt
    cukier 5 łyżek
    mąka pszenna 3 łyżki
    kakao 2 łyżki
    proszek do pieczenia 1łyżeczka
    kremówka 0,5 l
    cukier puder 3 łyżki
    żelatyna 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cappuccino z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;

    Ubić na sztywno pianę z białek dodać cukier ,żółtka i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać powoli do masy cały czas mieszając (nie ubijać). Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Krem;

    Odlać pół szklanki mleka . Resztę mleka zagotować w pół szklance rozmieszać mąkę dodać do mleka.Żółtka zmiksować z cukrem dodać do mleka i całość zagotować. Do gorącego budyniu wlać rozmieszane w 1/4 szk wody cappuccino oraz rozmieszaną w 1/4 szk ciepłej wody żelatynę. Dokładnie wymieszać i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia. Margarynę utrzeć ,dodawać małymi porcjami zimną masę i ucierać do uzyskania gładkiego kremu. Wyłożyć krem na biszkopt.

    Bita śmietana:

    Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem ,dodać namoczoną i rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę,zmiksować. Bitą śmietanę wyłożyć na kremie. Ciasto posypać kawą.Blacha 25*36cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować