Cappuccino pieczarkowe z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nowa odslona pysznej,prostej zupy pieczarkowej-polecam:)

  • 20 min

Składniki:

  • na 2-3 porcji: 1) ok 500g zwyklych pieczarek,pokrojonych w talarki(zostawic 3-4pieczarki do dekoracji
    2)dwie cebule pokrojone w kostke
    3) jeden zabek czosnku,pokrojony w plasterki,
    4) pol lyzeczki suszonego tymianku
    5) ok 400-500ml bulionu drobiowego
    6) 200ml smietanki kremowki
    7) sol,pieprz do smaku]
    8)ok 3-4 kromki pieczywa najlepiej tostowego na grzanki
    9) ok 3 lyzek masla.
    10 ok 3 czubatych lyzek od zupy swiezego szczypiorku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Cappuccino pieczarkowe z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)na patelni rozgrzej 1lyz masla i wrzuc na maslo cebule.Przesmaz az bedzie zlota-ok 4-5min.kiedy bedzie zlota,dodaj czosnek,tymianek,oraz pieczarki,dopraw sola i pieprzem wedlug uznania,smaz na sporym ogniu,az pieczarki sie przyrumienia,puszcza sok i straca wiekszosc objetosci.( ok 5min).
    2)przeloz pieczarki do naczynia odpowiedniego do miksowania-zmiksuj blenderem na gladkie puree,stopniowo dolewajac bulionu,az uzyskasz konsystencje zupy ktora Ci odpowiada(powinna byc raczej dosc gesta,bo jeszcze rozrzedzimy ja smietana.zabiel zupe ok 75-100ml smietanki.na koniec sprawdz doprawienie zupy.
    3)ubij ok 100ml smietanki,z dodatkiem soli i pieprzu na dosc sztywno,nastepnie przeloz przez ubita smietane szczypiorek i odstaw do lodowki do schlodzenia.
    4)z chleba wytnij grzanki(lub odetnij skorke,wedlug uznania) i usmaz na masle na zloto,po czym dopraw sola i pieprzem.odstaw do odciekniecia na papierowy recznik.
    5)kilka pieczarek ktore odlozylismy do dekoracji,pokroj w zgrabne talarki i usmaz na malej patelni,az sie przyrumienia.
    6)do podania-przelej zupe do przezroczystej szklanki,lub filizanki w ktorej podajemy cappuccino.Nalej do ok 3/4 wysokosci szklanki,nastepnie gore pokryj ubita smietanka-szczypiorkowa.(mozna uzyc lyzki lub rekawa cukierniczego)Udekoruj szczypiorkiem,podaj z grzankami i dodatkowymi pieczarkami. smacznego:)

Porady

Pamietajcie prosze,by zupa nie byla zbyt rzadka-ma byc dosc gesta,tak aby ubita smietana trzymala sie na powierzchni zupy,i tworzyla efekt cappuccino :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować