Potrawa typowo jesienna, bo grzybowa:-) A dlaczego cappuccino? Zupa jest dość gęsta, ale bardzo puszysta jak pianka w cappuccino. Kolorem też przypomina ten napój.
Cappuccino grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone namoczyć ze 2 godziny wcześniej, wypłukać i ponownie zalać wodą, a następnie obgotować do miękkości.
2.Grzyby świeże (ewentualnie pieczarki) pokroić w drobne kawałki i obgotować. Ziemniaki ugotować w bulionie.
3.Pora i cebulę poszatkować, podsmażyć na maśle. Dodać grzyby i przyprawy. Jak już cały płyn wyparuje odłożyć trochę grzybów do dekoracji. Połączyć całość z przygotowanymi suszonymi grzybami i z wywarem, wlać bulion i ziemniaki, wlać śmietanę i zmiksować całość blenderem.
4.Podawać w ozdobnych filiżankach lub szklankach, na wierzchu ułożyć pokrojone w kosteczkę odłożone grzyby.
Komentarze