Cappuccino grzybowe

4.5 (150 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Potrawa typowo jesienna, bo grzybowa:-) A dlaczego cappuccino? Zupa jest dość gęsta, ale bardzo puszysta jak pianka w cappuccino. Kolorem też przypomina ten napój.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:


  • - świeże grzyby leśne: 0.5 kilograma
    - suszone grzyby leśne: 0.5 szklanki
    - bulion drobiowy lub warzywny: 700 mililitrów
    - ziemniaki srednie: 2 sztuki
    - śmietana kremówka (30-36%): 200 mililitrów
    - por: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 1 ząbek
    - sól, świeżo mielony pieprz: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Cappuccino grzybowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby suszone namoczyć ze 2 godziny wcześniej, wypłukać i ponownie zalać wodą, a następnie obgotować do miękkości.
  • 2. Grzyby świeże (ewentualnie pieczarki) pokroić w drobne kawałki i obgotować. Ziemniaki ugotować w bulionie.
  • 3. Pora i cebulę poszatkować, podsmażyć na maśle. Dodać grzyby i przyprawy. Jak już cały płyn wyparuje odłożyć trochę grzybów do dekoracji. Połączyć całość z przygotowanymi suszonymi grzybami i z wywarem, wlać bulion i ziemniaki, wlać śmietanę i zmiksować całość blenderem.
  • Cappuccino grzybowe 4. Podawać w ozdobnych filiżankach lub szklankach, na wierzchu ułożyć pokrojone w kosteczkę odłożone grzyby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować