Ciasto Cappuccino

4.5 (193 ocen)

Ciasto jest smaczne i delikatne w smaku, mleczny krem doskonale się komponuje ze smakiem kawy, polecam na deser.

Składniki:

  • Biszkopt:

    8 jajek

    1 szklanka cukru

    1 szklanka mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    1 masło śmietankowe

    1 szklanka cukru pudru

    2 serki homogenizowane waniliowe po 200 gram

    2 szklanki mlek w proszku

    Poncz kawowy:

    4 łyżki kawy cappuccino śmietankowej

    1 łyżkę kawy rozpuszczalnej

    2 szklanki gorącej wody

    1 łyżka cukru

    Dodatkowo:

    op.biszkoptów okrągłych

    1 tabliczka gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Ciasto cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i po jednym żółtku, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, masę przekładamy do formy (24x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół.
  • 2. Obydwie kawy zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem do białości, ucierając dodajemy po łyżce serka waniliowego i mleka w proszku., ucieramy na gładka masę.
  • 3. Na biszkopt wykładamy połowę kremu, układamy biszkopty maczane w kawie, przykrywamy drugim biszkoptem. Rozsmarowujemy pozostały krem, układamy biszkopty maczane w kawie, wierch polewamy czekolada rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Porady

Można zamiast czekolady użyć gotowej polewy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować