Cappuccino

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pracuję w służbie zdrowia. Lubię gotować i piec dla mojego męża. Przepis na to wyjątkowosmaczne ciasto dostałam od koleżanki.

Składniki:

  • ● jajko
    ● 5 żółtek
    ● 3 waniliowe serki homogenizowane
    ● 2 łyżki żelatyny
    ● kostka margaryny
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 2 szkl. mleka w proszku
    ● 3 paczki biszkoptów
    ● 3 łyżki mielonej kawy
    ● kakao do dekoracji

Cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzamy w szklance
    wrzącej wody, studzimy. Jajko
    i żółtka ubijamy z cukrem
    na parze. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Margarynę ucieramy, dodajemy
    ubite jajka, serki homogenizowane,
    na końcu wsypujemy
    mleko w proszku. Żelatynę rozpuszczamy
    w 1/2 szklanki ciepłej
    wody, studzimy i wlewamy
    do masy.
  • Cappuccino 3. Blachę o wymiarach 36x24
    cm wykładamy biszkoptami.
    Rozsmarowujemy połowę masy.
    Wykładamy nasączone kawą
    biszkopty (ciasno, jeden
    obok drugiego). Rozsmarowujemy
    pozostałą masę, na niej
    układamy ponownie warstwę
    biszkoptów.
  • 4. Ciasto wstawiamy do lodówki
    na co najmniej 2 godziny, aby
    stężało. Ewentualnie posypujemy
    kakao.

Porady

● Ciasto można też posypać startą na tarce o małych oczkach gorzką czekoladą lub wiórkami kokosowymi. ● Zamiast dwóch pierwszych warstw ciastek można użyć cienkiego, przekrojonego na dwa placki biszkoptu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2010

Komentarze

Podobne przepisy