Przepis na ten placek dostałam od szkolnej koleżanki i piekłam go nie raz. Moja rodzina była zachwycona smakiem, wyglądem placka niemal cały zniknął z talerza i tylko okruchy po nim zostały.
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, ocet, kakao i lekko wymieszać. Wlać na formę okrągłą 25x25 cm wyłożoną pergaminem i piec w temp. 180 stopni przez 30-40 minut
Upieczony i ostudzony placek przekroić na 2 części.
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórka kokosowe z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlać ciasto na formę wyłożoną pergaminem i piec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez 30 minut
2.Masa: Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch dodać wystudzony budyń oraz kawę cappuccino ciągle mieszając.
3.Przełożenie ciasta: biszkopt - ciasto kokosowe- połowa masy cappuccino - biszkopt i pozostałą masą posmarować wierzch i boki ciasta. Wierzch ciasta można udekorować kolorową posypką.
Komentarze