CAPPUCCINO

0 (0 ocen)

Przepis na ten placek dostałam od szkolnej koleżanki i piekłam go nie raz. Moja rodzina była zachwycona smakiem, wyglądem placka niemal cały zniknął z talerza i tylko okruchy po nim zostały.

Składniki:

  • BISZKOPT CIEMNY:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki mąki
    2 - 3 łyżki kakao
    trochę oleju
    łyżka octu

    CIASTO KOKOSOWE:
    20 dag wiórek kokosowych
    5 białek
    1 szklanka cukru kryształu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    MASA:
    5 żółtek
    cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka masła
    3 dag kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, ocet, kakao i lekko wymieszać. Wlać na formę okrągłą 25x25 cm wyłożoną pergaminem i piec w temp. 180 stopni przez 30-40 minut
    Upieczony i ostudzony placek przekroić na 2 części.

    Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórka kokosowe z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wlać ciasto na formę wyłożoną pergaminem i piec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez 30 minut
  • 2. Masa: Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka zmieszać i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch dodać wystudzony budyń oraz kawę cappuccino ciągle mieszając.
  • 3. Przełożenie ciasta: biszkopt - ciasto kokosowe- połowa masy cappuccino - biszkopt i pozostałą masą posmarować wierzch i boki ciasta. Wierzch ciasta można udekorować kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować