Cappuccino

4.5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Sprawdzone ciasto na różne okazje.Czekoladowy biszkopt , pyszna masa z serkiem danio,biszkopty nasączone cappuccino,a całośc wykończona czekoladą.

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt 4 jajka 1|2 szkl. cukru 3|4 szkl mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa 3 żółtka 1jajko całe 3|4 szkl cukru 1 margaryna 3 serki Danio waniliowe 2 szkl mleka w proszku (granulowane nie} 3 łyżki żelatyny 1|2 litra mleka 2 paczki biszkoptów okrągłych 1\2 opakowania cappuccino waniliowe +1 łyżka kawy rozpuszczalnej po pół tabliczki czekolady białej i gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cappuccino 1. Biszkopt-oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy na sztywno,wsypujemy cukier ,ubijamy na sztywną pianę Dodajemy żółtka ,chwilę miksujemy .Mąkę,kakao i proszek przesiewamy,porcjami dodajemy do masy i delikatnie łączymy mieszając za pomocą łopatki.Ciasto wylewamy na blasęchę{32\22 cm} wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok 20 min w temp 170|180C. Studzimy. Przygotowujemy masę.Mleko w płynie podgrzewamy,dodajemy obie kawy i mieszamy do rozpuszczenia.Odstawiamy .Żółtka,jajko i cukier ubijamy na parze ok 5 min,aż masa zbieleje i powiększy objętośc,odstawiamy.Żelatynę namaczamy w 1|2 szkl zimnej wody. Miękką margarynę miksujemy na pulchną masę,porcjami dodajemy masą jajeczną ,miksujemy. Następnie dodajemy na zmianę mleko w proszku i serki waniliowe,ubijając na średnich obrotach miksera.Napęczniałą żelatynę podgrzewamy,łączymy z łyżka masy i wlewamy do masy ,miksujemy.Odstawiamy aby masa zaczęła tężec. Biszkopt lekko nasączamy mlekiem z kawą,wykładamy 1\3 masy.Biszkopty maczamy w mleku aż lekko namiękną,układamy w rzędach na masie{4na 7}.Przykrywamy resztą masy i ponownie układamy namoczone biszkopty. Odstawiamy na pół godziny do lodówki,aby lekko stężało.Czekolady stapiamy osobno i cienkimi niteczkami dekorujemy ciasto. Schładzamy,najlepiej przez noc.

Porady

Po wlaniu żelatyny masa może się zważyc,wtedy ubijamy ją na parze aż będzie gładka i chłodzimy do momentu lekkiego stężenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować