CAPPUCCINO

0 (0 ocen)

Ciasto idealne do popołudniowej kawy

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki pszennej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, aromat arakowy.

    Masa budyniowa: 2 szklanki mleka, ½ szklanki cukru, 2 opakowania budyniu śmietankowego, 25 dag masła, 1 szklanka rodzynek, ½ szklanki wiórków kokosowych, ½ szklanki płatków migdałowych.

    Masa cappuccino: 1 szklanka mleka, 1 szklanka cappuccino orzechowego w proszku, 1 opakowanie Śnieżki w proszku, 1 łyżka żelatyny.

Cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Ubić białka- w trakcie ubijania dodać cukier, a następnie żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wlać do formy i piec 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu i wystygnięciu nasączyć wodą zmieszaną z aromatem arakowym.
  • 2. Masa budyniowa: Szklankę mleka zagotować razem z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budyń i wlać do gorącego mleka. Masę wystudzić. Masło utrzeć, dodając stopniowo budyń. Pod koniec ucierania dodać rodzynki, wiórki i płatki migdałowe. Tak przygotowaną masę wyłożyć na biszkopt.
  • 3. Masa cappuccino: Ugotować mleko i rozpuścić w nim cappuccino, następnie wystudzić. Po wystygnięciu zmiksować ze Śnieżką. Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody, wystudzić i połączyć z masą. Następnie całość wyłożyć na masę budyniową- schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy