Cantuccini kakaowe

  • wyświetlono: 272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Włoskie ciasteczka, wypiekane dwa razy, twardawe, kruche, idealne do maczania w kawie.

Joatar

Składniki

1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka kakao
1/3 szklanki cukru
1 jajko
20g masła miękkiego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok z połowy pomarańczy
1 łyżka skórki pomarańczowej
40g migdałów

Sposób przygotowania przepisu:

Cantuccini kakaowe

  • Cantuccini1. Jajko ucieram z cukrem i sokiem pomarańczowym.
    Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję kakao i proszek do pieczenia, wlewam masę jajeczną, dodaję masło i wyrabiam ciasto. Następnie dodaję dodatki, jeśli ciasto bardzo się klei to dosypuję mąki.
    Z ciasta formuję długi wałek, lekko go spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piekę ciasto w 180' przez 40 minut, po tym czasie je wyciągam i odstawiam na kratkę na około 10 minut.
    Po 10 minutach kroję ciasto ukośnie w plastry i piekę je jeszcze przez 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemigdałypomarańczacantuccini

Komentarze

Podobne przepisy

popękane

Dodane przez: jogobellaa1984

kakaowe popękańce

wersja kakaowa różni się od orzechowej...

Kakaowa karpatka

Dodane przez: dorota w

Kakaowa karpatka

Trochę inna karpatka, z kakaowym...

Kokoski kakaowe

Dodane przez: Futka

Kokoski kakaowe

Propozycja na puszyste i aromatyczne...

Bezy kakaowe

Dodane przez: MagdalenaS

Bezy kakaowe

Chrupiące, lekkie, delikatnie czekoladowe...

kakaowe

Dodane przez: Milena127

Kakaowe Muffnki

Pyszne, mięciutkie i kakaowe .

Kakaowe Kokosanki

Dodane przez: gotowanietoproste

Kakaowe Kokosanki

Czy kokosanki muszą być białe ?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE