Cantuccini kakaowe

0 (0 ocen)

Włoskie ciasteczka, wypiekane dwa razy, twardawe, kruche, idealne do maczania w kawie.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    20g masła miękkiego
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sok z połowy pomarańczy
    1 łyżka skórki pomarańczowej
    40g migdałów

Cantuccini kakaowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cantuccini 1. Jajko ucieram z cukrem i sokiem pomarańczowym.
    Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję kakao i proszek do pieczenia, wlewam masę jajeczną, dodaję masło i wyrabiam ciasto. Następnie dodaję dodatki, jeśli ciasto bardzo się klei to dosypuję mąki.
    Z ciasta formuję długi wałek, lekko go spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piekę ciasto w 180' przez 40 minut, po tym czasie je wyciągam i odstawiam na kratkę na około 10 minut.
    Po 10 minutach kroję ciasto ukośnie w plastry i piekę je jeszcze przez 10 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy