Cantuccini

0 (0 ocen)

Świąteczne ciasteczka rodem z Toskanii.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    2/3 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki cynamonu
    Sok i skórka z połowy cytryny
    70g migdałów
    1 łyżka skórki pomarańczowej
    40g masła

Cantuccini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cantuccini 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w misce roztrzepać jajka z cukrem, sokiem i skórką cytrynową, w mące zrobić dołek i wlać do niego masę jajeczną.
    Dodać cynamon, obrane ze skórki migdały, miękkie masło i skórkę pomarańczową i wyrobić ciasto.

    Z ciasta uformować długi wałek, lekko go spłaszczyć i położyć na blaszce do pieczenia.

    Piec w 180' przez 35-40 minut, wyciągnąć, pokroić w plastry i ponownie ułożyć na blaszce, piec jeszcze 10 minut.

    Odstawić do całkowitego przestudzenia.

    Smacznego!

Porady

Zamiast skórki pomarańczowej można dodać żurawinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy