Cannoli di ricotta

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna chrupiaca przyjemnosc do popoludniowej kawy-polecam!

  • 40 min

Składniki:

  • .ciasto filo
    .50 gr masla

    Krem
    .500 gr ricotta
    .250 gr mascrpone
    .100 gr cukru pudru
    .aromat waniliowy
    .1 bialko jajka
    .rurki metalowe
    .50 gr orzechow wloskich

Cannoli di ricotta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maslo rozpuszczamy w rondelku.
  • 2. Bierzemy do reki pierwszy plat ciasta ,smarujemy go rozpuszczonym ,zimnym maslem ,przykrywamy go nastepnym platem i tak do wyczerpania ciasta filo.
  • 3. Polaczne ciasto dzielimy na rowne czesci ( kwadraty ) i przecinamy nozyczkami.
    Uzyskany kwadracik nakladamy na rurke a laczenia smarujemy delikatnie bialkiem jajka.nastepnie ukladamy na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stC przez 10 min.,wyciagamy blaszke i jeszcze gorace cannoli zdejmujemy z rurek-studzimy.
  • 5. Krem
    Ricotte przepuszczamy przez sitko,dodajemy serek mascrpone ,cukier puder ,aromat i dokladnie miksujemy.
  • Cannoli di ricotta 6. Gotowy krem nakladamy do rekawa cukierniczego i wypelniamy zimne cannoli,potem dekorujemy np.zmielonymi orzechami wloskimi,lub owocami kandyzowanymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy