Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym

4.5 (154 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam makarony w każdej postaci, dlatego dość często goszczą na moim stole. To canneloni jest bardzo łatwe do zrobienia a przy tym bardzo smaczne, aromatyczne i sycące :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 4 porcje:
    18 sztuk makaronu cannelloni
    700 g szpinaku mrożonego (liście)
    100 g ugotowanego mięsa z kurczaka
    2 cebule
    3 duże ząbki czosnku
    10 sztuk czarnych oliwek
    130 g sera żółtego
    5 łyżek ziaren słonecznika
    olej do smażenia
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony

    SOS:
    50 g masła
    40 g mąki pszennej
    ½ litra mleka
    odrobina mielonej gałki muszkatałowej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Cannelloni

Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, połowę przekładamy do miski.
  • 2. Następnie na patelnię dajemy pokrojone na kawałki mięso z kurczaka, przyprawiamy solą lub kucharkiem i smażymy aż się trochę podsuszy (można chwilę pod przykryciem).
  • 3. Gotowe przekładamy do miski. Szpinak rozmrażamy na patelni i przekładamy do mięsa.
  • 4. Czosnek drobno siekamy, oliwki kroimy na plasterki, dodajemy do pozostałych składników.
  • 5. Całość przyprawiamy i mieszamy (jeśli w farszu będziemy mieć więcej sosu ze szpinaku to możemy go później wlać do naczynia do zapiekania).
  • 6. Makaron cannelloni napełniamy farszem (najlepiej upychać go łyżeczką) i układamy w wysmarowanym tłuszczem dużym naczyniu do zapiekania, jeśli ułożymy jedną warstwę makaronu na spodzie i chcemy dawać koleją to smarujemy niewielką ilością sosu beszamelowego ułożony makaron i posypujemy połową startego na tarce o grubych oczkach sera żółtego.
  • 7. Słonecznik prażymy na suchej patelni.
  • 8. SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
  • 9. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 3-5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
  • 10. Gotowy sos delikatnie przyprawiamy i polewamy nim dokładnie po ułożonym makaronie.
  • 11. Na całość ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostały ser żółty, posypujemy prażonym słonecznikiem.
  • 12. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 40 minut (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować