Uwielbiam makarony w każdej postaci, dlatego dość często goszczą na moim stole. To canneloni jest bardzo łatwe do zrobienia a przy tym bardzo smaczne, aromatyczne i sycące :)
30 min
Składniki:
Składniki na około 4 porcje:
18 sztuk makaronu cannelloni
700 g szpinaku mrożonego (liście)
100 g ugotowanego mięsa z kurczaka
2 cebule
3 duże ząbki czosnku
10 sztuk czarnych oliwek
130 g sera żółtego
5 łyżek ziaren słonecznika
olej do smażenia
sól
pieprz czarny świeżo mielony
SOS:
50 g masła
40 g mąki pszennej
½ litra mleka
odrobina mielonej gałki muszkatałowej
sól
pieprz
Cannelloni ze szpinakiem w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, połowę przekładamy do miski.
2.Następnie na patelnię dajemy pokrojone na kawałki mięso z kurczaka, przyprawiamy solą lub kucharkiem i smażymy aż się trochę podsuszy (można chwilę pod przykryciem).
3.Gotowe przekładamy do miski. Szpinak rozmrażamy na patelni i przekładamy do mięsa.
4.Czosnek drobno siekamy, oliwki kroimy na plasterki, dodajemy do pozostałych składników.
5.Całość przyprawiamy i mieszamy (jeśli w farszu będziemy mieć więcej sosu ze szpinaku to możemy go później wlać do naczynia do zapiekania).
6.Makaron cannelloni napełniamy farszem (najlepiej upychać go łyżeczką) i układamy w wysmarowanym tłuszczem dużym naczyniu do zapiekania, jeśli ułożymy jedną warstwę makaronu na spodzie i chcemy dawać koleją to smarujemy niewielką ilością sosu beszamelowego ułożony makaron i posypujemy połową startego na tarce o grubych oczkach sera żółtego.
7.Słonecznik prażymy na suchej patelni.
8.SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
9.Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 3-5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
10.Gotowy sos delikatnie przyprawiamy i polewamy nim dokładnie po ułożonym makaronie.
11.Na całość ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostały ser żółty, posypujemy prażonym słonecznikiem.
12.Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 40 minut (z termoobiegiem).
Komentarze