Cannelloni ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To Cannelloni wyszło przesamczne! Pierwszy raz robiłam je z sosem beszamelowym, który wyszedł rewelacyjny:) Jednym słowem- taki obiad to istne niebo w gębie!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na około 3 porcje:
    17 sztuk makaronu cannelloni
    200 g fileta z kurczaka
    ½ łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka tymianku
    130 g świeżych liści szpinaku
    500 g cukinii
    40 g kukurydzy z puszki
    średnia cebula
    5 łyżek ziaren słonecznika
    olej do smażenia
    sól
    pieprz czarny świeżo mielony

    SOS:
    50 g masła
    40 g mąki pszennej
    ½ litra mleka
    odrobina mielonej gałki muszkatałowej
    sól
    pieprz

    70 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cannelloni ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 2. Cukinię obieramy, również kroimy w kostkę i dodajemy do usmażonej cebuli, dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Po tym czasie dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku i wszystko razem dusimy jeszcze około 4 minuty, również czasem mieszając.
  • 4. Gotowe przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Filet z kurczaka drobno kroimy, przyprawiamy Kucharkiem, przyprawą do kurczaka i tymiankiem i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, usmażone dodajemy do cukinii.
  • 6. Do farszu dodajemy kukurydzę, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy go solą i pieprzem.
  • 7. Makaron cannelloni napełniamy farszem (najlepiej upychać go łyżeczką) i układamy w dużym naczyniu do zapiekania.
  • 8. Słonecznik prażymy na delikatnie natłuszczonej patelni.
  • 9. SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
  • 10. Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
  • 11. Gotowy sos delikatnie przyprawiamy i polewamy nim dokładnie po ułożonym makaronie.
  • 12. Na całość ścieramy na tarce o grubych oczkach ser żółty, posypujemy prażonym słonecznikiem.
  • 13. Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 40 minut (z termoobiegiem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować