To Cannelloni wyszło przesamczne! Pierwszy raz robiłam je z sosem beszamelowym, który wyszedł rewelacyjny:) Jednym słowem- taki obiad to istne niebo w gębie!
1 godz. 10 min
Składniki:
Składniki na około 3 porcje:
17 sztuk makaronu cannelloni
200 g fileta z kurczaka
½ łyżeczki przyprawy do dań Kucharek
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka tymianku
130 g świeżych liści szpinaku
500 g cukinii
40 g kukurydzy z puszki
średnia cebula
5 łyżek ziaren słonecznika
olej do smażenia
sól
pieprz czarny świeżo mielony
SOS:
50 g masła
40 g mąki pszennej
½ litra mleka
odrobina mielonej gałki muszkatałowej
sól
pieprz
Cannelloni ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
2.Cukinię obieramy, również kroimy w kostkę i dodajemy do usmażonej cebuli, dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Po tym czasie dodajemy umyte i osuszone liście szpinaku i wszystko razem dusimy jeszcze około 4 minuty, również czasem mieszając.
4.Gotowe przekładamy do miski i przyprawiamy solą i pieprzem.
5.Filet z kurczaka drobno kroimy, przyprawiamy Kucharkiem, przyprawą do kurczaka i tymiankiem i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu, usmażone dodajemy do cukinii.
6.Do farszu dodajemy kukurydzę, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby przyprawiamy go solą i pieprzem.
7.Makaron cannelloni napełniamy farszem (najlepiej upychać go łyżeczką) i układamy w dużym naczyniu do zapiekania.
8.Słonecznik prażymy na delikatnie natłuszczonej patelni.
9.SOS: Masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy do niego mąkę i cały czas mieszając trzepaczką chwilę smażymy, ale uważamy by jej nie przypalić.
10.Następnie zdejmujemy ją na chwilę z ognia, wlewamy mleko, stawiamy z powrotem na ogniu i cały czas mieszając trzepaczką (na wolnym ogniu) zagotowujemy je i od tej chwili gotujemy około 5 minut (pamiętamy cały czas o mieszaniu trzepaczką).
11.Gotowy sos delikatnie przyprawiamy i polewamy nim dokładnie po ułożonym makaronie.
12.Na całość ścieramy na tarce o grubych oczkach ser żółty, posypujemy prażonym słonecznikiem.
13.Całość przykrywamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 40 minut (z termoobiegiem).
Komentarze