Cannelloni z pomidorowym beszamelem

0 (0 ocen)

Uwielbiam smak pomidorów. A makarony mogłabym jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Taka zapiekanka jest bardzo syta, ponieważ łączy w sobie treściwe mielone mięso z warzywami, gęsty sos oraz ser. A pomidorowy beszamel jest po prostu obłędny.

Składniki:

  • 12 rurek makaronu cannelloni
    3 cebule
    300 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki)
    Kilka pieczarek
    1/2 czerwonej papryki
    200 g pomidorów z puszki (krojonych)
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    200 g żółtego sera
    Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, chilli
    Masło do formy
    Pomidorowy beszamel:
    200 g pomidorów z puszki (krojonych)
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki (kopiasta)
    Ok. 1,5 szklanki mleka
    Przyprawy: Sól, Pieprz, Lubczyk, Gałka muszkatołowa
    Natka pietruszki do dekoracji
    Olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cannelloni z pomidorowym beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Wszystkie warzywa szklimy na odrobinie oleju. Gdy zmiękną dokładamy mielone mięso. Wszystko mieszamy i podsmażamy. Gdy mięso jest miękkie wlewamy pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Dusimy jeszcze chwilkę. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Rurki napełniamy przygotowanym farszem. Układamy w naczyniu. Gdy zostanie nam farszu możemy go wyłożyć na wierzch zapiekanki.
    Pomidorowy beszamel:
    W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Delikatnie wlewamy mleko (nadal energicznie mieszamy). Zmniejszamy ogień i co jakiś czas mieszamy (do momentu aż sos stanie się gęstszy i zyska konsystencję śmietany). Wlewamy krojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i gałką muszkatołową. Ciepłym sosem zalewamy rurki. Naczynie szczelnie przykrywamy i zapiekamy w 190*C przez 25-30 minut. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę, rurki posypujemy żółtym serem i zapiekamy do zarumienienia się wierzchu. Dekorujemy natka pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Olej Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować