CANNELLONI Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA Z RICOTTĄ

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Grillowane bakłażany zwinięte w ruloniki przypominające cannelloni, zapiekane z farszem z ricotty i parmezanu z dodatkiem pomidorków koktajlowych, to moja propozycja wegetariańskiego dania na dziś.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ● 3 bakłażany
    ● 500 g ricotty
    ● 40 g parmezanu
    ● 250 g pomidorków koktajlowych
    ● 1/2 pęczka bazylii
    ● 1 ząbek czosnku
    ● oliwa z oliwek
    ● sól, pieprz
    ● pieprz kajeński (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Cannelloni z pieczonego bakłażana z ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C. Bakłażany umyj i osusz, pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Posmaruj je z obu stron oliwą przy użyciu pędzelka kuchennego. Czosnek obierz, przekrój na pół i natrzyj nim bakłażany.
    Ułóż plastry bakłażanów na kratce piekarnika, umieszczając pod nią głęboką blachę. Posól i popierz. Opiekaj przez około 10 minut z każdej strony, aż bakłażany się ładnie się przyrumienią.
    W międzyczasie umyj, osusz bazylię, oberwij listki i drobno posiekaj.
    W misce rozgnieć ricottę widelcem, domieszaj parmezan, posiekaną bazylię, cztery łyżki oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem, pieprzem kajeńskim.
    Wyjmij upieczone bakłażany z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia.
    Ustaw piekarnik na 180°C. Umyj i osusz pomidorki koktajlowe.
    Posmaruj plastry bakłażanów farszem z ricotty i delikatnie zwijaj w rulony.
    Ułóż je ciasno jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym, dodaj pomidorki koktajlowe. Posól i popierz, skrop oliwą z oliwy i wstaw do nagrzanego piekarnika piecz przez około 15 minut. Podawaj natychmiast po wyjęciu z piekarnika.

Porady

* Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, możesz zastąpić ricottę twarożkiem kozim lub fetą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidorki koktajlowe Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować