Cannelloni z mięsem mielonym i serem kozim

0 (0 ocen)

Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Przygotowałam ją na obiad, ser kozi podkreśla jej smak.

Składniki:

  • 250 gram makaronu cannelloni
    500 gram mięsa mielonego
    1 małe cebule
    2 marchewki
    3 ząbki czosnku
    300 ml. Przecieru pomidorowego
    Słodka i ostra papryka
    Sól, pieprz
    Sos beszamelowy:
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki pszennej
    3/4 szklanki bulionu warzywnego
    3/4 szklanki śmietany 18%
    Gałka muszkatołowa
    Sól, pieprz
    Dodatkowo:
    150 gram sera koziego w plasterkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cannelloni z mięsem mielonym i serem kozim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut, dodajemy mięso mielone, smażymy przez kilka minut. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do mięsa mielonego, wlewamy przecier pomidorowy i dusimy przez kilka minut. doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.
  • przygotowanie 2. Makaron ( nie ugotowany)wypełniamy ostudzonym sosem mięsnym, najlepiej małą łyżeczką. Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, robimy bardzo jasną zasmażkę, wlewamy wymieszany bulion ze śmietaną, gotujemy ciągle mieszając do momentu aż sos zgęstnieje. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy niewielką ilością sosu, układamy rurki nafaszerowane sosem mięsnym, równomiernie rozprowadzamy sos beszamelowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut, układamy plasterki sera koziego, zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować