Cannelloni z mangoldem a'la Andre

0 (0 ocen)

  • 60 min

Niedawno miałem przyjemność pracować z… MANGOLDEM - okazał się być bardzo wdzięcznym produktem i wyjątkowo łatwym w obróbce - dlatego też zachęcam do przyrządzenia cannelloni z mangoldem.

  • 60 min

Składniki:

  • - 1 pęczek mangolda (ok. 1 kg),
    - 1 opak. makaronu cannelloni
    - 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłem karkówki),
    - 1 opak. tłustego sera kanapkowego feta,
    - 1 duża cebula,
    - 0,5 szkl. lubczyku,
    - 1 jajko,
    - 7 ząbków czosnku,
    - 1 kg pomidorów malinowych,
    - 1 duża cukinia (żółta),
    - 200 ml śmietany 18%,
    - 0,5 kg żółtego sera,
    - przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, bazylia (ja użyłem kilku listków świeżej bazylii),
    - oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Cannelloni z mangoldem a'la andre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekane 4 ząbki czosnku i cebulę, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Następnie dodajemy drobno posiekane liście mangolda (wraz z łodygami) - ciągle mieszając - metodą stir fry. Całość trwa około 7-10 min - jest to czas wystarczający, ażeby mangold zmniejszył swą objętość i powstała jednolita masa. Powstałą masę odstawiamy do wystudzenia. W głębokiej misce mieszamy mięso mielone i ser kanapkowy i dodajemy masę smażonego mangolda oraz drobno posiekane liście lubczyku (można użyć pietruszki), dodajemy przyprawy: sól, pieprz, majeranek - uwaga na sól - ser jest już dość słony. Na koniec jajko, aby masa była bardziej plastyczna. Po przygotowaniu jednolitej masy, przystępujemy do napełniania rurek makaronu. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym.
    Pomidory i cukinię kroimy w kostkę i blendujemy. Dodajemy resztę posiekanego czosnku, przyprawy: paprykę, bazylię, pieprz, sól, majeranek oraz śmietanę - ilość sosu, aby przykryć rurki makaronu. Na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach tarki żółty ser.
    Pieczemy ok. 60 min.
    Zdjęcia załączone do przepisu są z procesu przygotowania, bo jak to z zapiekankami bywa.. lepiej wyglądają przed upieczeniem, później już tylko smakują.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować