Niedawno miałem przyjemność pracować z… MANGOLDEM - okazał się być bardzo wdzięcznym produktem i wyjątkowo łatwym w obróbce - dlatego też zachęcam do przyrządzenia cannelloni z mangoldem.
60 min
Składniki:
- 1 pęczek mangolda (ok. 1 kg),
- 1 opak. makaronu cannelloni
- 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłem karkówki),
- 1 opak. tłustego sera kanapkowego feta,
- 1 duża cebula,
- 0,5 szkl. lubczyku,
- 1 jajko,
- 7 ząbków czosnku,
- 1 kg pomidorów malinowych,
- 1 duża cukinia (żółta),
- 200 ml śmietany 18%,
- 0,5 kg żółtego sera,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, bazylia (ja użyłem kilku listków świeżej bazylii),
- oliwa
Cannelloni z mangoldem a'la andre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drobno posiekane 4 ząbki czosnku i cebulę, podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy. Następnie dodajemy drobno posiekane liście mangolda (wraz z łodygami) - ciągle mieszając - metodą stir fry. Całość trwa około 7-10 min - jest to czas wystarczający, ażeby mangold zmniejszył swą objętość i powstała jednolita masa. Powstałą masę odstawiamy do wystudzenia. W głębokiej misce mieszamy mięso mielone i ser kanapkowy i dodajemy masę smażonego mangolda oraz drobno posiekane liście lubczyku (można użyć pietruszki), dodajemy przyprawy: sól, pieprz, majeranek - uwaga na sól - ser jest już dość słony. Na koniec jajko, aby masa była bardziej plastyczna. Po przygotowaniu jednolitej masy, przystępujemy do napełniania rurek makaronu. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym.
Pomidory i cukinię kroimy w kostkę i blendujemy. Dodajemy resztę posiekanego czosnku, przyprawy: paprykę, bazylię, pieprz, sól, majeranek oraz śmietanę - ilość sosu, aby przykryć rurki makaronu. Na wierzch sypiemy starty na grubych oczkach tarki żółty ser.
Pieczemy ok. 60 min.
Zdjęcia załączone do przepisu są z procesu przygotowania, bo jak to z zapiekankami bywa.. lepiej wyglądają przed upieczeniem, później już tylko smakują.
Komentarze