Jesteśmy wielbicielami makaronów, możemy jeść je od rana do wieczora przez 7 dni w tygodniu...Tym razem wybór padł na canellonni i tym razem nie było tradycyjnie z sosem bolońskim...
Cannelloni z kurczakiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na łyżce oliwy podsmażamy drobno posiekane cebulę i czosnek, wrzucamy cukinię pokrojoną na małe kawałeczki, chwilę podsmażamy, dodajemy do mięsa, wrzucamy jajka, solimy, pieprzymy i wyrabiamy masę jak na mielone. Rurki nadziewamy i układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem.
Robimy beszamel - w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy, wlewamy połowę mleka (zimne!), wrzucamy przyprawy (przyprawy do do beszamelu - łyżeczka startej skórki cytrynowej, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, listek laurowy duży (lub 2 małe), sól, pieprz) i mieszając doprowadzamy do wrzenia, dolewamy mleka do doprowadzenia sosu do konsystencji budyniu. Gdyby pojawiły się grudki (nie mają prawa się pojawić, jeżeli daliście zimne mleko i cały czas mieszaliście) wystarczy sos przetrzeć przez sitko.
Sosem polewamy nadziane rurki, posypujemy parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut.
Komentarze