Cannelloni z grzybami (prawdziwki) i z sosem serowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Nie wierzyłam, że to się może udać, a jednak - warto próbować. Z winem z dzikiej róży smakuje wyśmienicie.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO + NADZIENIE:
    - mąka: 20 dekagramów
    - Jajko całe + żółtko: 2 sztuki
    - oliwa pół łyżki: 0.5 łyżki
    - łyżka wody: 1 łyżka
    - prawdziwki świeże lub mrożone: 20 dekagramów
    - cebulki szalotki: 2 sztuki
    - ząbek czosnku: 1 ząbek
    - oliwa albo olej: 2 łyżki
    - sól, czarny pieprz mielony do smaku: 1 szczypta
    - masło: 3 dekagramy
    SOS SEROWY:
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko: 200 mililitrów
    - śmietana około: 200 mililitrów
    - trochę startego sera żółtego ok: 3 łyżki
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa: 1 szczypta
    - masło około: 1 łyżka
    - puszka pokrojonych pomidorów: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cannelloni z grzybami (prawdziwki) i z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę, jajko, żółtko, oliwę i wodę mieszamy, wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu zawijamy w folię i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. W tym czasie zagotowujemy wodę z solą. Ciasto trzeba rozwałkować na placki grubości ok 2-3 mm. Dzielimy je na prostokąty (np. o wielkości 8x10 cm - tak by można je było z łatwością potem zawinąć). Placki gotujemy w wodzie przez ok 2-3 minuty, po czym wyjmujemy i hartujemy je w zimnej wodzie (wkładamy do miseczki z zimną wodą).
    Nadzienie: grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę. Podgotowujemy je z odrobiną soli. Jeśli mamy grzyby mrożone - odmrażamy. Cebulki i czosnek drobno siekamy i dusimy na maśle (ja zawsze dodaję też małą normalną cebulkę dlatego, że uwielbiam jej smak). Dodajemy grzyby i razem smażymy, aż do zredukowania sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia (ale unikamy wkładania do lodówki).
    Sos: masło roztapiamy, dodajemy mąką i mieszając dodajemy stopniowo mleko. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zostawiamy sos jeszcze 5 minut na ogniu. Dodajemy starty ser (możemy trochę zostawić by potem posypać danie), sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.

    Placki układamy na czystej ściereczce by osączyć je z wody. Każdy placek smarujemy sosem serowym i nakładamy farsz grzybowy. Zwijamy w rulon i układamy w foremce żaroodpornej wysmarowanej masłem. Ruloniki polewamy sosem (najlepiej rozcieńczonym kilkoma łyżkami mleka). Pomidory osączamy i rozkładamy na rulonikach (ja włożylam je 10 minut po wstawieniu do piekarnika). Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez ok 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować