Cannelloni z grzybami (prawdziwki) i z sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę, jajko, żółtko, oliwę i wodę mieszamy, wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu zawijamy w folię i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 20 minut. W tym czasie zagotowujemy wodę z solą. Ciasto trzeba rozwałkować na placki grubości ok 2-3 mm. Dzielimy je na prostokąty (np. o wielkości 8x10 cm - tak by można je było z łatwością potem zawinąć). Placki gotujemy w wodzie przez ok 2-3 minuty, po czym wyjmujemy i hartujemy je w zimnej wodzie (wkładamy do miseczki z zimną wodą).
Nadzienie: grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę. Podgotowujemy je z odrobiną soli. Jeśli mamy grzyby mrożone - odmrażamy. Cebulki i czosnek drobno siekamy i dusimy na maśle (ja zawsze dodaję też małą normalną cebulkę dlatego, że uwielbiam jej smak). Dodajemy grzyby i razem smażymy, aż do zredukowania sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do schłodzenia (ale unikamy wkładania do lodówki).
Sos: masło roztapiamy, dodajemy mąką i mieszając dodajemy stopniowo mleko. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i zostawiamy sos jeszcze 5 minut na ogniu. Dodajemy starty ser (możemy trochę zostawić by potem posypać danie), sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Mieszamy do uzyskania gładkiego sosu.
Placki układamy na czystej ściereczce by osączyć je z wody. Każdy placek smarujemy sosem serowym i nakładamy farsz grzybowy. Zwijamy w rulon i układamy w foremce żaroodpornej wysmarowanej masłem. Ruloniki polewamy sosem (najlepiej rozcieńczonym kilkoma łyżkami mleka). Pomidory osączamy i rozkładamy na rulonikach (ja włożylam je 10 minut po wstawieniu do piekarnika). Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez ok 20 minut.
Komentarze