Cannelloni z granulatem sojowym

4.5 (156 ocen)

  • 60 min

Zdrowsza i mniej kaloryczna wersja cannelloni z mięsem milonym. Bardzo smaczna, efektowna i łatwa w przygotowaniu.

  • 60 min

Składniki:

  • • ok. 15 sztuk makaronu cannelloni
    • 1 paczka granulatu sojowego
    • 1 duża cebula
    • Koncentrat pomidorowy
    • 3 ząbki czosnku
    • Przyprawa do mielonego mięsa, pieprz,
    • suszona natka pietruszki, zioła prowansalskie, oregano
    • 200g sera żółtego
    • Olej
    • Trochę wody

    Sos pomidorowy
    • Pomidory w puszce
    • 2 ząbki czosnku
    • Sól, pieprz, suszona natka pietruszki

Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Cannelloni z granulatem sojowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cannelloni lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Granulat sojowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i dodajemy przyprawę do mięsa mielonego.
  • 2. Przed końcem smażenia dodajemy posiekaną cebulę. Jak cebula stanie się szklista dodajemy koncentrat pomidorowy i tyle wody, aby powstał gęsty sos.
  • 3. Na koniec doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, natką, ziołami prowansalskimi, pieprzem i ewentualnie solą lub Vegetą. Dusimy ok. 5 min.
  • 4. Sos pomidorowy

    Pomidory z puszki i drobno posiekane ząbki czosnku miksujemy. Sos nie musi być idealnie gładki, ważne by nie przesadzić z czasem blenderowania. Gotujemy przez parę minut. Doprawiamy.
  • Cannelloni z granulatem sojowym 2 5. Nadziewamy makaron farszem, układamy w brytfance, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku aż ser się rozpuści a jak ktoś woli, to do momentu utworzenia się chrupiącej skórki z sera. Po wyjęciu posypujemy oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować