Cannelloni w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

Pyszny i sycący obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 14 rurek cannelloni
    kulka mozzarelli

    Farsz:
    500g mięsa mielonego wołowego
    cebula
    3 ząbki czosnku
    sól morska prowansalska, pieprz
    łyżka koncentratu pomidorowego
    łyżka przyprawy do pomidorów
    7 dag sera grana padano
    2 łyżki oleju

    Sos:
    700ml zmiksowanych, przetartych pomidorów (kupiłam gotowe)
    przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią"
    suszona bazylia

    7 dag sera grana padano

Cannelloni w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim posiekana cebulkę. Dodać posiekany drobno czosnek i mięso. Smażyć ok 10 minut. Na koniec dodać koncentrat i przyprawy wedle uznania. Gdy mięso ostygnie wymieszać ze startym serem.
  • 2. Na dno naczynia żaroodpornego wylać trochę pomidorów, posypać bazylią. Rurki napełnić mięsem, układać ciasno w naczyniu. Ułożyć plasterki mozzarelli, posypać suszonymi pomidorami, zalać resztą pomidorów. Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 35-40 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem. Podawać gorące, udekorowane świeżą bazylią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy