CANNELLONI PO MEKSYKAŃSKU

  • wyświetlono: 852 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Bardzo lubię różnego rodzaju makarony, ale tak sobie teraz myślę, że cannelloni zaliczyłabym do grona tych najlepszych. Uwielbiam nadziewać te rurki różnymi farszami, a jedzenie to już czysta przyjemność .Na pewno na moim blogu nie raz jeszcze się pojawi przepis z nimi. Tym razem jest to cannelloni po meksykańsku... z farszem z mięsa mielonego z dodatkiem papryki czerwonej, kukurydzy oraz fasolki czerwonej, a do tego sos pomidorowy. Zniknęło z talerzy w mgnieniu oka

P6221168
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1 op. makaronu cannelloni
500 g mięsa mielonego ( u mnie - z indyka)
2 cebule do farszu + 1 cebula do sosu
1 papryka czerwona
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasolki czerwonej
2 puszki pomidorów krojonych
2 jajka
oliwa do smażenia
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
szczypta papryki chili
tymianek
100 g parmezanu

Sposób przygotowania przepisu:

CANNELLONI PO MEKSYKAŃSKU

  • 1. Farsz: Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy do zeszklenia. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona, kroimy w kostkę i wrzucamy do zeszklonej cebuli. Smażymy około 3-5 min. Następnie dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz 1 łyżeczką papryki słodkiej mielonej. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Na końcu dodajemy kukurydzę oraz fasolkę czerwoną z puszki. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie do farszu wbijamy jajka i dokładnie mieszamy.
  • 2. Sos: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na łyżce oliwy. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka chili, cukier i tymianek. Gotujemy do momentu aż pomidory się rozgotują. Sos możemy zblendować lub pozostawić niezblendowany w zależności od upodobań.
  • 3. Naczynie żaroodporne smaruje tłuszczem (np. masłem). Makaron surowy (nieugotowany) nadziewamy dokładnie wystudzonym farszem i układamy ciasno, jeden koło drugiego, w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym tak, aby cały makaron znajdował się pod nim. Na końcu posypujemy wierzch parmezanem i tymiankiem. Naczynie żaroodporne zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min. 10 min. przed końcem naczynie odkrywamy. Podajemy na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankamakaroncannelloni

Komentarze

Podobne przepisy

Makaron po chłopsku

Dodane przez: monika016

Makaron po chłopsku

Makaron po chłopsku to konkretna,...

Smażony makaron po chińsku

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Smażony makaron po chińsku

Gdy brakuje nam czasu, najlepiej...

Makaron po włosku

Dodane przez: czarrna

Makaron po włosku

Lekkie i kolorowe danie na obiad...

Makaron po chłopsku

Dodane przez: Piotr09

Makaron po chłopsku

Przepis ten jest idealnym rozwiązaniem...

image-0a6bvl9

Dodane przez: Sliczna6

Makaron po chińsku

Szybkie ,smaczne danie.

Makaron po wiejsku

Dodane przez: bogusia82

Makaron po wiejsku

Danie jest bardzo smaczne i pożywne,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE