Cannelloni po bolońsku

4.5 (169 ocen)

Danie oczywiście kuchni włoskiej. Grube makaronowe rurki nadziane mielonym mięsem a całość polana beszamelem…

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu canneloni
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju
    250 ml mleka
    50 dag mięsa mielonego
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 łyżka suszonych ziół
    10 dag parmezanu
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka bulionu warzywnego
    12 dag sera mozzarella
    sól
    pieprz
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Cannelloni po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Cebulę, czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim mięso. Dodać cebulę i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy i podsmażyć. Dodać pomidory, 125 ml wody i zioła. Zagotować i gotować pod przykryciem ok 10 min. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

    2.Parmezan zetrzeć. Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić, podsmażyć na nim mąkę. Od czasu do czasu podlewać mlekiem i 250 ml wody. Zagotować. Dodać bulion i gotować razem ok. 5 min. Dodać parmezan (odłożyć 2 łyżki) i rozpuścić. Sos beszamelowy doprawić solą i pieprzem.

    3. Piekarnik nagrzać do temp. 175 st. C. Na spód formy wylać trochę beszamelu. Cannelloni nadziewać farszem i układać obok siebie w formie. Całość zalać beszamelem.

    4. Mozzarellę pokroić w cienkie plastry. Na wierzch ułożyć mozzarellę i posypać parmezanem. Piec ok 45 min.

Porady

więcej moich przepisów na smakujmy.pl

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować