Cannelloni na słodko Eli

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Średni

Cannelloni,tym razem na słodko z serem białym i truskawkami.

  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron cannelloni: 500 gramów
    - sól: 1 łyżka
    - ser biały półtłusty: 50 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - cukier: 10 łyżek
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
    - rodzynki: 6 dekagramów
    - śmietana kremówka 30 %: 152 mililitry
    - mleko 3,2 %: 50 mililitrów
    - truskawki: 60 dekagramów
    - kwaśna śmietana: 10 łyżek

Cannelloni na słodko eli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić w maszynce z drobniutkim sitkiem.Do sera dodać jajko,żółtko (białko odłożyć),cukier (4 łyżki),cukier waniliowy i razem utrzeć.Z pozostałego białka i szczypty soli ubić pianę.Do sera dodać rodzynki,pianę i wymieszać.
  • 2. Makaron wrzucić do osolonego wrzątku,gotować 4 minuty,odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.
  • 3. Rurki makaronowe nadziewać masą serową i układać w naczyniu żaroodpornym.
  • 4. Umyć i obrać z szypółek truskawki .Kilka truskawek odłożyć do dekoracji.Resztę zmiksować z pozosałym cukrem.Do musu truskawkowego dodać śmietanę,mleko,wymieszać i tym sosem zalać makaron.Zapiekać w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Porcje makaronu wyłożyć na talerze,polać kwaśną śmietaną i udekorować truskawkami.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy