Cannelloni

  • wyświetlono: 645 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne danie na obiad lub kolację :)

portret

Składniki

1 opakowanie makaronu cannelloni (grube rurki)
na farsz:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
25 dag pieczarek
1 mały por
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 kostka rosołowa
3 ząbki czosnku
2 łyżki suszonego oregano (lub innych - ulubionych - ziół)
wegeta lub sól, pieprz
olej do smażenia
na sos:
5 dag masła
1/3 szklanki mąki pszennej
3 szklanki mleka
1 kostka rosołowa
sól, pieprz
do posypania:
15 dag startego żółtego sera

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Cannelloni

  • 1. Przygotować farsz:
    Por oczyścić i pokroić w ćwierćplasterki, cebulę w kostkę. Pieczarki oczyścić i dość drobno posiekać. Na oleju poddusić por z cebulą, dodać pieczarki i dusić razem do odparowania soku.
    Oddzielnie na oleju podsmażyć mięso mielone, przyprawić łyżeczką wegety. Dodać cebulę z porem i pieczarkami, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i kostkę rosołową. Chwilę razem pogotować. Przyprawić pieprzem, ewentualnie dosolić. Dodać zioła i posiekany drobno czosnek. Wymieszać i już nie gotować. Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Przygotować sos:
    W rondlu stopić masło, wsypać mąkę, wymieszać na gładką masę. Po trochę wlewać zimne mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką rózgową). Dodać kostkę rosołową, doprawić pieprzem, ewentualnie dosolić.
  • 3. Na dno naczynia do zapiekania (najlepiej prostokątnego) wlać troszkę sosu.
    Napełniać suche (nie gotowane!) rurki farszem i układać w naczyniu. Jeśli pozostanie farsz, wypełnić nim przestrzenie między rurkami. Całość zalać sosem i posypać po wierzchu startym serem.
  • 4. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (termoobieg).

Porady

1. Jeżeli chcemy pokroić zapiekankę na zgrabne porcje, najlepiej przygotować ją wcześniej i wystudzić. Wtedy pokroić i podgrzać.
2. Farsz można zrobić z podwójnej porcji i połowę zamrozić. Po rozmrożeniu wykorzystać do cannelloni albo lasagne, albo do zwykłej zapiekanki makaronowej.
3. Zamiast pieczarek można dodać marchewkę z groszkiem z mrożonki lub inne warzywa drobno pokrojone.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankapieczarkitania_kuchniamoj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiatamięso mielonecannellonikuchnia włoska
 

Komentarze

Podobne przepisy

cannelloni

Dodane przez: RedakcjaPP

Cannelloni

Jestem kucharką, ale gotuję tylko...

danie_z_makaronem

Dodane przez: JestesmyTymCoJemy

Cannelloni wegetariańskie

danie_z_makaronem

Roladki cannelloni

Dodane przez: Jaga85

Roladki cannelloni

Stanowią one pyszny dodatek do...

cannelloni

Dodane przez: gibon

serowe cannelloni

makaron i wiele rodzajów sera-...

Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem

Dodane przez: Iwona75

Cannelloni ze szpinakiem i kurczakiem

Ugotowane udka kurczaka, np. takie...

image-0puqrmu

Dodane przez: natalia2004

cannelloni z mięsem mielonym

Sycąca włoska zapiekanka