Cannellini

0 (0 ocen)

zupa fasolowa po włosku

Składniki:


  • 2 i 1/2 szklanki fasoli
    3 łyżki oliwy z oliwek plus trochę do polania zupy
    2 posiekane cebule
    3 posiekane główki czosnku
    5 marchewek pokrojonych w kostkę
    4 łodygi selera naciowego,obranego i pokrojonego
    1 pomidor,pokrojony
    1/4 szklanki posiekanych liści bazylii(u mnie suszona)
    pęczek posiekanej natki pietruszki
    Odrobina startego parmezanu
    pieprz,sól

Cannellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę przekładamy do miski,zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc.
    Oliwę przelewamy do garnka,dodajemy cebulę i czosnek.Dusimy przez chwilę na wolnym ogniu.Dodajemy marchewkę i seler, szczyptę soli i dusimy razem przez około 5 minut.Po tym czasie dorzucamy pomidory,bazylię,natkę pietruszki i jeszcze chwilę dusimy 3 minuty.
    Dodajemy fasolę i 10 szklanek wody. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy około 2 godzin,pod przykryciem.
    Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem,i jeśli trzeba dodajemy trochę soli.
    Zupę podajemy skropioną odrobiną oliwy z oliwek i startym parmezanem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy