Zaskocz swoich bliskich w świeta i zrób coś niesamowitego, a zarazem smacznego!Przepis znalazłam w internecie i spróbowałam je zrobić w domu.Udało się, wypiek robi wrażenie na bliskich!
30 min
Składniki:
120 g cukru pudru Cukier Królewski
160 g masła w temp. pokojowej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
350 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
8 g kakao
Candy cane z ciasta kruchego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Wsypujemy przesiane suche składniki, zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie równe porcje. Do drugiej dodajemy kakao i ponownie dokładnie wyrabiamy. Oba ciasta formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i spłaszczamy. Powinny spędzić pół godziny w lodówce lub 10-15 min. w zamrażalniku.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Chłodne ciasta dzielimy na równe porcje (np. po 20 g). Na stolnicy bardzo lekko podsypanej mąką (nadmiar mąki utrudni sklejanie fragmentów ciasta) rolujemy na zmianę kawałki jasnego i ciemnego ciasta, tak aby obie rolki były tej samej długości. Splatamy je razem, jeszcze raz delikatnie rolujemy by się skleiły. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zaginamy końcówki rolek tak, by stworzyły kształt cukierków „candy cane”. Pieczemy przez 10-12 min., zdejmujemy z blaszki dopiero po ostygnięciu
Komentarze