Candy cane z ciasta kruchego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zaskocz swoich bliskich w świeta i zrób coś niesamowitego, a zarazem smacznego!Przepis znalazłam w internecie i spróbowałam je zrobić w domu.Udało się, wypiek robi wrażenie na bliskich!

  • 30 min

Składniki:

  • 120 g cukru pudru Cukier Królewski
    160 g masła w temp. pokojowej
    2 jajka
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    350 g mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    8 g kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Candy cane z ciasta kruchego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, miksujemy. Wsypujemy przesiane suche składniki, zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie równe porcje. Do drugiej dodajemy kakao i ponownie dokładnie wyrabiamy. Oba ciasta formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i spłaszczamy. Powinny spędzić pół godziny w lodówce lub 10-15 min. w zamrażalniku.

    Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.


    Chłodne ciasta dzielimy na równe porcje (np. po 20 g). Na stolnicy bardzo lekko podsypanej mąką (nadmiar mąki utrudni sklejanie fragmentów ciasta) rolujemy na zmianę kawałki jasnego i ciemnego ciasta, tak aby obie rolki były tej samej długości. Splatamy je razem, jeszcze raz delikatnie rolujemy by się skleiły. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zaginamy końcówki rolek tak, by stworzyły kształt cukierków „candy cane”. Pieczemy przez 10-12 min., zdejmujemy z blaszki dopiero po ostygnięciu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować