Camembert zapiekany z figami

4.5 (201 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Z ostatnio zakupionych fig, stworzyłam nam szybkie danie - obłędne w smaku - idealnie na leniwe śniadanie lub niespieszną kolację przy lampce wina. Camembert i figi to idealnie dobrana para - przekonajcie się sami!

  • 20 min

Składniki:

  • 1 camembert
    4-5 fig
    4 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżeczka miodu
    świeżo zmielony czarny pieprz
    masło do wysmarowania kokilek
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Camembert zapiekany z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwie kokilki lub inne naczynia do zapiekania smarujemy masłem. Figi kroimy na plastry i wykładamy nimi dno i boki kokilek - kilka plasterków pozostawiamy. Figi skrapiamy octem balsamicznym wymieszanym miodem i delikatnie posypujemy pieprzem. Camembert przekrawamy na dwa plastry, a każdy z plastrów po stronie ze skórką nacinamy w kratkę. Tak przygotowany ser układamy w kokilkach na figach. Na wierzchu układamy po kilka pozostałych plasterków fig. Całość skrapiamy octem balsamicznym wymieszanym z miodem i delikatnie pieprzymy. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. i zapiekamy przez około 15 minut. Podajemy gorące z chrupiącymi grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować