camembert z żurawiną, nerkowacami i figą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Kwartet idealny: ser camembert, nerkowce sos żurawinowy i świeża figa.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 porcje
    2 serki camembert, ja miałam kwadratowe, ale można użyć okrągłych
    2 świeże figi
    garść prażonych słonych nerkowców

    sos żurawinowy:
    pół szklanki żurawiny
    szczypta soli
    5-6 łyżek miodu
    sok z cytryny do smaku

    kilka liści selera naciowego
    świeże bułeczki

Camembert z żurawiną, nerkowacami i figą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Serki układamy w naczynkach do zapiekania. Na każdy serek kładziemy rozkrojoną figę. Posypujemy nerkowcami. Zapiekamy w 180 stopniach C około 15 minut.
  • 2. W czasie, gdy serek się zapieka robimy sos żurawinowy.

    Na patelnię wsypujemy żurawinę. Dodajemy szczyptę soli i miód. Karmelizujemy do momentu, aż żurawina przestanie pękać. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
  • 3. Serki wyjmujemy z piecyka. Polewamy gorącym sosem żurawinowym. Posypujemy posiekanymi liśćmi selera naciowego.

  • 4. Proponuję podawać ze świeżą pszenną bułeczką pokrojoną w cieniutkie kromeczki i maczać w wypływającym serku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy