Paczuszki z ciasta francuskiego, a w nich rozpuszczony ser camembert z sosem ze świeżej żurawiny z dodatkiem aromatycznych pierników. Wykwintne danie w sam raz na kolację we dwoje przy winie.
30 min
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
2 sery camembert
200 g żurawiny świeżej
1/4 szklanki wina czerwonego
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1/4 szklanki soku z pomarańczy
7 lukrowanych pierników
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 małe jajko
Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Zamarzniętą wsypać do garnka, dodając cukier, wino i sok z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać i zacznie się rozpadać – ok 20 min. Dodać 5 pokruszonych pierników. Wymieszać i odstawić.
2.Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na pół. Na każdej połówce na środku położyć krążek serka camembert. Nałożyć sos żurawinowy i na wierzchu położyć po jednym pierniku. Zawinąć wszystko w ciasto francuskie, tworząc sakiewkę. Dobrze zacisnąć ku górze. Zawinięte paczuszki przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec przez oko 25 min, aż ciasto się przyrumieni. Podawać na ciepło. Smacznego :)
Komentarze