Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim

4.5 (149 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Paczuszki z ciasta francuskiego, a w nich rozpuszczony ser camembert z sosem ze świeżej żurawiny z dodatkiem aromatycznych pierników. Wykwintne danie w sam raz na kolację we dwoje przy winie.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 sery camembert
    200 g żurawiny świeżej
    1/4 szklanki wina czerwonego
    1/4 szklanki cukru trzcinowego
    1/4 szklanki soku z pomarańczy
    7 lukrowanych pierników
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 małe jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Wina Przystawki Sosy

Camembert z żurawiną i piernikami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żurawina z piernikami 1. Świeżą żurawinę najlepiej wcześniej przemrozić. Zamarzniętą wsypać do garnka, dodając cukier, wino i sok z pomarańczy. Gotować na małym ogniu, czasami mieszając, aż żurawina zacznie pękać i zacznie się rozpadać – ok 20 min. Dodać 5 pokruszonych pierników. Wymieszać i odstawić.
  • 2. Ciasto francuskie rozwinąć i rozciąć na pół. Na każdej połówce na środku położyć krążek serka camembert. Nałożyć sos żurawinowy i na wierzchu położyć po jednym pierniku. Zawinąć wszystko w ciasto francuskie, tworząc sakiewkę. Dobrze zacisnąć ku górze. Zawinięte paczuszki przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C z termoobiegiem i piec przez oko 25 min, aż ciasto się przyrumieni. Podawać na ciepło. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować