Camembert w cieście z sosem żurawinowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Rozpływający się w ustach ser pleśniowy w towarzystwie żurawiny na winie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Ser typu camembert okrągły: 4 sztuki
    - ciasto francuskie: 1 opakowanie
    - żółtko: 1 sztuka
    - mleko: 1 łyżka
    SOS żURAWINOWY NA WINIE:
    - czerwone wino czerwone: 1 szklanka
    - żurawina ze słoika: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Camembert w cieście z sosem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Camembert w cieście z sosem żurawinowym 1. - Ciasto francuskie podzielić na 4 części i zawinąć w każdy krążek sera.
    - Układać łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    - Posmarować żółtkiem rozstrzepanym z mlekiem.
    - Wyciąć 4 małe kółeczka z ciasta, położyć na krążkach, posmarować żółtkiem.
    - Na każdy krążek położyć połówkę orzecha włoskiego.
    - Piec przez 10-15 minut w temp. 200 st.C.
  • 2. - Wino zagotować i odparować do połowy objętości - ok. 10 minut.
    - Dodać żurawinę i gotować jeszcze ok. 5 minut.
    - Ser w cieście podawać od razu po upieczeniu z sosem żurawinowym.
    - Ser można przygotować kilka godzin wcześniej i zawinięty szczelnie w papier śniadaniowy schować do lodówki do czasu upieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować