Camembert pieczony z figami w cieście francuskim

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przekąska idealna na romantyczną kolacje przy świecach. Pyszny ser camembert pieczony w chrupiącym francuskim cieście ze słodką, pachnącą tymiankiem figą, do tego lampka schłodzonego wina i wieczór pełen przyjemności gotowy, polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 serki camembert (po 100 gram każdy )
    4 figi
    1 gałązka tymianku
    4 łyżki octu balsamicznego
    2 łyżeczki miodu
    1 opakowanie ciasta francuskiego
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Camembert pieczony z figami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Figi myjemy, osuszamy, kroimy w plastry.

    Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 4 prostokąty lub kwadraty. Na środku każdego prostokąta/kwadrata kładziemy wyjęty z opakowania krążek sera camembert. Na serze układamy plastry fig. Oprószamy je świeżym tymiankiem i skrapiamy octem balsamicznym. Na każdą figę kładziemy także po ½ łyżeczce miodu.

    Tak przygotowany ser zawijamy ciastem francuskim łącząc ze sobą końce ciasta.

    Jajko rozkłócamy na talerzyku z odrobiną mleka. Tak przygotowanym jajkiem smarujemy sakiewki z ciasta francuskiego.

    Sakiewki układamy blaszce wyłożonej pergaminem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180- stopni na 20-30 minut.

    Upieczony camembert przekładamy na talerzyki, serwujemy gorący, z chrupiącą bagietką w towarzystwie wina, smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Figi Miód Sery Tymianek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować