Marynowany (peklowany) ser jest tradycyjnym i bardzo popularnym daniem w Czechach i na Słowacji. Ser wraz z dodatkami układa się warstwami w słoju, zalewa oliwą z oliwek lub olejem.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- serki camembert: 80 dekagramów
- papryka konserwowa słoik: 1 sztuka
- cebula czerwona: 2 sztuki
- papryczka chilli: 2 sztuki
- zielone oliwki: 4 łyżki
- pieprz kolorowy ziarniasty: 2 łyżki
- listki laurowe: 6 sztuk
- czosnek: 8 ząbków
- olej do zalania w słoiku*: 1 sztuka
Camembert nakládaný czyli marynowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serki pokroić na ćwiartki, cebulę obrać i pokroić w piórka lub plasterki, czosnek obrać i pokroić na plasterki. Papryki pokroić na paski.
2.Ser wraz z dodatkami ułożyć w słojach, pomiędzy warstwy sera rozłożyć dodatki. Ja układałam do dwóch słojów: jeden zrobiłam z oliwkami, drugi z większą ilością papryki. Wszystko ułożyłam dość ciasno, jednak nie ugniatając niczego - taki sposób ułożenia pozwoli na mniejsze zużycie oliwy.Ułożone frykasy zalać oliwą lub mieszanką oleju i oliwy, tak, aby wszystko było zakryte.
3.Podawać z bagietką, ciabattą lub też z innym świeżym pieczywem, najlepiej z własnego, domowego wypieku.
4.* najlepsza będzie oliwa z oliwek, może być też mieszanka oliwy i dobrego oleju
Komentarze