Calzone z mięsem mielonym, fetą i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, cukru i wody sporządzamy zaczyn. Do miski wsypujemy mąkę i sól, wlewamy olej, a następnie rozrobiony zaczyn. Wyrabiamy jednolite ciasto,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30minut do wyrośnięcia. W międzyczasie podsmażamy mięso mielone, przyprawiamy wg. uznania (u mnie przyprawa do burrito), dodajemy kukurydzę z puszki i smażymy jeszcze przez chwilkę. Po wyrośnięciu ciasta - rozwałkowujemy je na dwa równe placki. Na każdym placku układamy po połowie farszu z mięsa mielonego, następnie kruszymy na wierzch fetę oraz układamy oliwki. Następnie zakładamy drugą połowę ciasta formując dużego pieroga. Oba pierogi układamy na blaszce - na papierze do pieczenia i posypujemy startym żółtym serem. Ustawiamy piekarnik na 200 stopni i pieczemy około 30 minut - aż ciasto lekko się zrumieni. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie był to sos czosnkowy.
Porady
Zaletą tego dania jest to, że można komponować różne farsze i za każdym razem uzyskać ciekawą kombinację.
Komentarze