Calzone z kurkami, piersią kurczaka i mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Calzone to świetna przekąska, którą możecie zabrać ze sobą w drogę czy do pracy :) Ciągnąca mozzarella, aromatyczne kurki i delikatne mięso oraz przyprawy tworzą naprawdę świetne połączeni smaków.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki do pizzy typ 00
    170 g ciepłej wody
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    3/4 łyżeczki soli
    3/4 łyżeczki cukru
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Nadzienie:
    300 g (1 pojedyncza sztuka) piersi z kurczaka
    250 g kurek
    1 mała cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka masła
    250 g mozzarelli w kulce
    4 łyżki startego sera grana padano
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1/2 łyżeczki suszonego tymianku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    Dodatkowo:
    1 małe jajko (do wysmarowania calzone)
    2 łyżki czarnego sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Calzone Pieróg

Calzone z kurkami, piersią kurczaka i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do mąki dodać drożdże, sól, cukier. Wlać wodę i wymieszać łyżką. Dolać oliwy i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
    Nadzienie: Na oliwie z masłem zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w drobniejszą kostkę pierś z kurczaka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Smażyć 3 minuty. Dodać oczyszczone pokrojone kurki i smażyć dodatkowo 5 minut, aż woda odparuje.
    Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 20-22 cm. Na połowę okręgu nałożyć farsz (zostawiając 1 cm rant) dodać pokrojoną mozzarellę i łyżkę grana padano. Przykryć drugą połową ciasta i dokładnie zlepić brzegi, formując kształt pieroga. Calzone przełożyć na papier do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15 minut do podrośnięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone i zarumienione. Podawać od razu po przygotowaniu lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować