Calzone to świetna przekąska, którą możecie zabrać ze sobą w drogę czy do pracy :) Ciągnąca mozzarella, aromatyczne kurki i delikatne mięso oraz przyprawy tworzą naprawdę świetne połączeni smaków.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki do pizzy typ 00
170 g ciepłej wody
1 łyżeczka suszonych drożdży
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
300 g (1 pojedyncza sztuka) piersi z kurczaka
250 g kurek
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
250 g mozzarelli w kulce
4 łyżki startego sera grana padano
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól (do smaku)
świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
1 małe jajko (do wysmarowania calzone)
2 łyżki czarnego sezamu
Calzone z kurkami, piersią kurczaka i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do mąki dodać drożdże, sól, cukier. Wlać wodę i wymieszać łyżką. Dolać oliwy i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Nadzienie: Na oliwie z masłem zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w drobniejszą kostkę pierś z kurczaka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Smażyć 3 minuty. Dodać oczyszczone pokrojone kurki i smażyć dodatkowo 5 minut, aż woda odparuje.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 20-22 cm. Na połowę okręgu nałożyć farsz (zostawiając 1 cm rant) dodać pokrojoną mozzarellę i łyżkę grana padano. Przykryć drugą połową ciasta i dokładnie zlepić brzegi, formując kształt pieroga. Calzone przełożyć na papier do pieczenia w kilku centymetrowych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 15 minut do podrośnięcia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie dobrze wypieczone i zarumienione. Podawać od razu po przygotowaniu lub na zimno.
Komentarze