Calzone z kurczakiem szpinakiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże - dodajemy cukier z łyżką mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Wsypujemy mąke do miski -wlewamy rozczyn , solimy, posypujemy oregano , dolewamy oliwę i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie. Ostawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę .
2.Na patelnie wlewamy łyżke oliwy - wrzucamy pokrojoną cebulę w półksiężyce.
Dodajemy kolejno szpinak oraz przeciśniety czosnek - solimy i pieprzymy - dusimy aż szpinak zmięknie . Gotujemy ciecierzycę i odcedzamy. Fileta kroimy w dużą kostkę dodajemy do szpinaku i smażymy -na koniec dodajemy ciecierzyce i śmietanę oraz doprawiamy (solą, pieprzem , oregano, cząbrem , ostrą papryką).
Część słonecznika zostawiamy do posypania ciasta zwierzchu a reszte prażymy i dodajemy do farszu . Odstawiamy do wystygniecia.
3.Ciasto dzielimy na 4 części , rozwałkowujemy na ok 0.5 mm , kładziemy farsz a na farsz kładziemy jeszcze starty ser i zawijamy na wzór pieroga . Widelcem robimy wzorek . Wierzch ciasta smarujemy jajkiem i posypujemy słonecznikiem - pieczemy na blaszcze wyłozonej papierem do pieczenia po ok 20-25 minut w 200 stopniach.
Komentarze