Calzone z kurczakiem, groszkiem i pesto

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bogato nadziany pieróg z ciasta na pizzę.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 450 g ciasta na pizzę (po wyrośnięciu),
    mięso z dwóch całych udek kurczaka (smażone, gotowane lub pieczone),
    1/2-3/4 szklanki groszku (mrożonego lub świeżego),
    2 łodygi selera naciowego,
    garść świeżego szpinaku,
    mała cebula lub biała część pora,
    2 ząbki czosnku,
    4 łyżeczki zielonego pesto,
    opcjonalnie kilka łyżek startego parmezanu,
    2-3 łyżki natki pietruszki,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tymianek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizza Calzone

Calzone z kurczakiem, groszkiem i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na małe kawałki lub poszarpać widelcem. Na małej ilości tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną cebulę i seler. Po kilku minutach dodać kawałki kurczaka, groszek i drobno posiekany czosnek. Przyprawić. Dodać natkę pietruszki i liście szpinaku, wymieszać, ostudzić.Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozciągnąć palcami na kształt koła (ok. 25-30 cm średnicy; warto podsypać blat odrobiną mąki) i posmarować pesto. Na środku każdego koła układać farsz, ewentualnie posypać parmezanem. Zlepiać brzegi ciasta na kształt pieroga. Na środku każdego z nich zrobić małe nacięcie. Calzone ostrożnie umieścić na blaszce, piec w 200 stopniach ok. 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować