Ten wyborny pieróg tym razem zrobiłam w rozmiarze XXL, gdyż chętnych do skosztowania było sporo. Ciasto wzbogaciłam o ziarna siemienia , a farsz dla wielu był zagadką. Miło było patrzeć jak w oka mgnieniu znika z talerzy:)
1 godz. 20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Zaczyn:
5 dag. drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto:
zaczyn+
3 szklanki mąki pszennej+do podsypania
3/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju
3 łyżki siemienia lnianego
1 łyżeczka soli
Farsz:
15 dag. pieczonego schabu
1/2 cebuli
2 łyżki masła
25 dag. obgotowanej fasolki
125 g. - 1 kulka sera mozzarella z zalewy
1 łyżka przyprawy-suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
1 zmieszane jajko
Calzone z fasolką, schabem i serem mozzarella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną w kostkę cebulę szklę na maśle, zdejmuje z palnika dodaje pokrojoną w paski-1 cm. fasolkę, pokrojony w kostkę schab, startą na tarce o dużych oczkach mozzarellę, suszone pomidory, sól , pieprz, mieszam, odstawiam.
2.Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia . Do mąki dodaje zaczyn, olej, maślankę, sól, siemię, zagniatam ciasto, do momentu aż zacznie odstawać od ręki. Ciasto dzielę na pół , podsypuję mąką , nakrywam ściereczką, pozostawiam na ok. 25 minut do wyrośnięcia.
3.Ciasto jeszcze raz zagniatam , wałkuje dwa koła, na każde nakładam farsz, zlepiam dwa pierogi, przekładam na blachę, smaruję zmieszanym jajkiem, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut na rumiano.
Komentarze