W MOIM DOMU CZĘSTO GOŚCI PIZZA, DLA UROZMAICENIA ROBIĘ PIZZE W PIEROGU
45 min
Składniki:
CIASTO:
4SZKLANKI MĄKI
OLEJ
SZCZYPTA SOLI
MLEKO
5 dag. DROŻDŻE
SOS POMIDOROWY:
MAŁY KONCENTRAT POMIDOROWY
PRZYPRAWA DO PIZZY I ZAPIEKANEK
DODATKI(WEDŁUG UZNANIA):
PIECZARKI
WĘDLINA(SZYNKA, PARÓWKI, CIENKA KIELABASKA)
CEBULA
PAPRYKA
Można wykorzystać ananasa, mozzarelle, oliwki . Wszystko co w rzucamy do ulubionej pizzy.
Calzone (pizza w pierogu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki mleka, oleju, drożdży i szczypty soli zagniatam ciasto drożdżowe. i odstawiam do wyrośnięcia. Nie podaje dokładnych proporcji ponieważ z reguły robię ciasto na oko w zależności od ilości wykonywanych pierogów.
Koncentrat pomidorowy mieszam z woda i dużą paczką przyprawy do pizzy i zapiekanek. Kroję pieczarki w plasterki, cebule w piórka i ścieram ser
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 lub 4 części rozwałkowujemy tak aby powstawały placki na kształt kola. Następnie ciasto smarujemy sosem pomidorowym na jednej połowie rozkładamy składniki i zamykamy druga połową.
3.Pierogi układamy na blaszkach i pieczemy 20-30 min w zależności od piekarnika.
Porady
Pierogi najlepiej smakują wyjęte z piekarnika z sosem śmietanowo majonezowym z czosnkiem.
Komentarze