Calzone "od serca" z dwoma farszami

0 (0 ocen)

Moja wersja calzone w nietypowym kształcie serca, która sprawdzi się jako pyszny prezent dla bliskiej osoby, np. na urodziny, z okazji Dnia Matki. Żytnie serduszka kryją w sobie dwa farsze: pomidorowy z dużą ilością ziół, albo pietruszkowy a'la pesto. Polecam na drugie śniadanie, piknik lub imprezy.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 25 dag mąki żytniej,
    - 2 łyżki mąki pszennej,
    - 2,5 dag drożdży,
    - ok. 3/4 szklanki letniej wody,
    - łyżeczka cukru,
    - ok. 1 łyżeczki soli (najlepiej morskiej).
    Farsz pomidorowy:
    - 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
    - 3 suszone pomidory z oliwy,
    - łyżka letniej wody,
    - ząbek czosnku,
    - łyżeczka suszonego oregano,
    - szczypta bazylii,
    - sól, pieprz.
    Farsz pietruszkowy (pesto):
    - pęczek natki pietruszki,
    - ząbek czosnku,
    - ok. 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    - ok. 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
    - sól, pieprz.
    Ponadto:
    - 10 dag startego, żółtego sera,
    - ok. 4 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Calzone "od serca" z dwoma farszami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy po łyżce mąki żytniej i pszennej oraz 3/4 szklanki letniej wody. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Resztę mąki (żytnią i pszenną) przesiewamy przez sito, dodajemy wyrośnięte drożdże i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeżeli jest za mokre dodajemy więcej mąki, jeżeli za suche trochę ciepłej wody), przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Przygotowujemy farsz pomidorowy: suszone pomidory osączamy, kroimy w kostkę. Przecier pomidorowy mieszamy z łyżką letniej wody, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pomidory, oregano i bazylię, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Przygotowujemy farsz pietruszkowy: pietruszkę myjemy, dokładnie osączamy i odrywamy listki. Listki pietruszki rozcieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem z czosnkiem i orzechami do momentu powstania grudkowatej pasty. Następnie, nie przerywając ucierania/miksowania dodajemy cienką strużką oliwę z oliwek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, foremką w kształcie serca wycinamy z ciasta serduszka. Wycięte z ciasta serduszka dzielimy na 2 części. Jedną część odkładamy na bok, a drugą z nich ponownie dzielimy na pół.
    Na połowę serduszek wykładamy po ok. 1 łyżeczce farszu pomidorowego, posypujemy odrobiną tartego sera (ok. 4 łyżek sera odkładamy) i przykrywamy "czystymi" serduszkami, dociskamy brzegi widelcem.
    Na drugą połowę serduszek wykładamy po łyżeczce farszu pietruszkowego, również posypujemy tartym serem, przykrywamy serduszkami bez farszu i brzegi dociskamy widelcem.
    Złożone serduszka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy resztą startego, żółtego sera.
    Blachę z calzone wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.12 (348 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasteczka od serca

4.95 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Calzone a'la mexicana

To może cię zainteresować