czyli pizza pieróg po mojemu

Składniki:

  • Ciasto:
    2 ½ szkl. mąki pszennej,
    ½ szkl. mąki graham,
    20 g świeżych drożdży,
    250 ml ciepłego mleka,
    1/3 łyżeczki cukru,
    1 łyżeczka soli,
    3 łyżki oliwy z oliwek,
    1 jajko rozkłócone jajko,
    czarnuszka do posypania

    Nadzienie:
    250 g pieczarek,
    3 kiełbaski śląskie,
    1 cebula,
    1 czerwona papryka mała,
    ½ puszki czerwonej fasoli,
    sól,
    pieprz,
    majeranek,
    papryka słodka

    Dodatkowo:
    ketchup,
    sos czosnkowy,
    15 dag ser żółtego startego na tarce o grubych oczkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mleko podgrzewamy, w małej ilości mleka rozrabiamy drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 5 min. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, połowę rozkłóconego jajka, drożdże, mleko oraz oliwę, wyrabiamy na jednolitą masę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1 godzinę aż podwoi swą objętość.



  • 2. Farsz: cebulę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze części, podsmażamy na patelni razem z cebulą, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawiamy przyprawami do smaku, dusimy do miękkości, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, podsmażamy aż płyn odparuje, na końcu dodajemy osączoną z zalewy fasolę, studzimy.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy przez chwilę, dzielimy na 6 części. Z każdej części robimy kulkę, rozwałkowujemy na cienkie koło o średnicy ok. 18 cm. Każde koło smarujemy ketchupem, układamy farsz, posypujemy serem, zlepiamy brzegi jak pierogi, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, Wierzch calzone smarujemy pozostałym rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20-25 min w 200 stopniach. Podajemy z ulubionym sosem, np. Czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować