Calzone

  • wyświetlono: 232 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Lubię pomagać żonie w kuchni. Moją specjalnością są słodkie wypieki, ale lubię eksperymentować również z innymi potrawami.

  • 55min

Składniki

Ciasto:
400 g mąki,
60 g masła,
200 ml mleka,
1 jajko,
30 g drożdży,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru.

Nadzienie:
200 g pieczarek,
200 g szynki,
2 średnie cebule,
1 papryka czerwona,
2 pomidory,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz.

Ewentualnie 1 jajko do posmarowania gotowych pierogów.

Sposób przygotowania przepisu:

Calzone

  • image-1bu1bw91. Drożdże rozrabiamy w mleku. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdą wałkujemy na duży placek.
  • image-1d562dg2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na każdego placka układamy 1/4 nadzienia i posypujemy przyprawami. Placki zawijamy w duże pierogi.
  • image-0thwerj3. Gotowe pierogi układamy na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy ok. 30 min. (do momentu aż pierogi będą złote).

Porady

Aby ciasto miało ładny, złoty kolor przed włożeniem do piekarnika pierogi można posmarować rozkłóconym jajkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadcalzone

Komentarze

Podobne przepisy

calzone

Dodane przez: majak90

Calzone

Pyszna alternatywa dla pizzy

image-0ja2gtx

Dodane przez: kocia

Calzone

Ta potrawa gościła na stole w czasie...

calzone

Dodane przez: Aninka88

Calzone

z mięsnym farszem

calzone

Dodane przez: Aninka88

CALZONE

czyli pizza pieróg po mojemu

Gotowy pieróg

Dodane przez: Szffetka

Moje Calzone

Moja warjacja na temat pieroga...

image-036a3iv

Dodane przez: Alex M

Włoskie Calzone

Przepyszna pizza z cienkim ciastem,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE