Calzone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna alternatywa dla pizzy

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    pół szklanki mleka
    pół szklanki wody
    pół kostki świeżych drożdży
    koncentrat pomidorowy
    żółty ser
    cebula
    salami
    pieczarki
    kukurydza
    sól
    bazylia

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsyp 2 szklanki mąki, zmieszaną wodę z mlekiem, drożdże oraz sól. Wszystko razem zagnieć i wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Zostaw na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.
  • 2. Podczas wyrastania ciasta możesz przygotować wszystkie składniki do wnętrza pieroga. Pokrój w plastry salami, pieczarki, cebulę w krążki oraz zetrzyj ser.
  • 3. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłóż go na blachę na której będziesz piec pieroga i rozwałkuj jak na zwykłą pizzę. Następnie rozsmaruj koncentrat na połowie rozwałkowanego ciasta, dodaj ser, pieczarki, salami, cebulę oraz kukurydzę i posyp otartą bazylią. Po dodaniu wszystkich składników możesz zawinąć ciasto w ten sposób aby powstał pieróg. Dociśnij dobrze końce, najlepiej za pomocą widelca tak, aby się nie rozkleiło.
  • 4. Nastaw piec na 200 stopni. Po nagrzaniu wstaw calzone do piekarnika i piecz przez około 15 - 20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Porady

Składniki do calzone można dobrowolnie modyfikować według swoich osobistych upodobań kulinarnych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy