2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
pół kostki świeżych drożdży
koncentrat pomidorowy
żółty ser
cebula
salami
pieczarki
kukurydza
sól
bazylia
1.Do miski wsyp 2 szklanki mąki, zmieszaną wodę z mlekiem, drożdże oraz sól. Wszystko razem zagnieć i wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodziło od dłoni. Zostaw na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem.
2.Podczas wyrastania ciasta możesz przygotować wszystkie składniki do wnętrza pieroga. Pokrój w plastry salami, pieczarki, cebulę w krążki oraz zetrzyj ser.
3.Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłóż go na blachę na której będziesz piec pieroga i rozwałkuj jak na zwykłą pizzę. Następnie rozsmaruj koncentrat na połowie rozwałkowanego ciasta, dodaj ser, pieczarki, salami, cebulę oraz kukurydzę i posyp otartą bazylią. Po dodaniu wszystkich składników możesz zawinąć ciasto w ten sposób aby powstał pieróg. Dociśnij dobrze końce, najlepiej za pomocą widelca tak, aby się nie rozkleiło.
4.Nastaw piec na 200 stopni. Po nagrzaniu wstaw calzone do piekarnika i piecz przez około 15 - 20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Porady
Składniki do calzone można dobrowolnie modyfikować według swoich osobistych upodobań kulinarnych.
Komentarze