CALZONE

4.5 (187 ocen)

  • 1 godz. 30 min

NAPRAWDĘ PYSZNE DANIE O NIEZAPOMNIANYM SMAKU JEŚLI RAZ JE WYKONACIE BĘDZIECIE DO NIEGO WRACAĆ

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    50dag mąki pszennej
    1łyżeczka soli
    2łyżki oleju 4 dag drożdży
    1,5 szkl. ciepłego mleka
    FARSZ:
    2filety kurczaka
    1 cebula 1/2 kapusty pekińskiej
    40dag pieczarek
    30dag żółtego sera
    1puszka kukurydzy
    1 opakowanie przyprawy do gyrosa
    3 ząbki czosnku
    1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
    bazylia ,sól, oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka.w razie potrzeby dodać trochę mąki aby konsystencja była gęstej śmietany. dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. gdy rozczyn urośnie pozostałe składniki na ciasto dodać i dokładnie zagnieść. wyrobione ciasto musi być gładkie. w razie potrzeby( jeśli ciasto będzie za luźne) należy dodać mąki. wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na koło.
  • 2. 2. FARSZ: filety z kurczaka pokroić na kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa. następnie podsmażyć na oliwie. pieczarki umyć pokroić na plasterki i podsmażyć dodać odrobinę soli. kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę pokroić w piórka podsmażyć na oliwie na złoty kolor dodać kapustę i jeszcze chwilę podsmażyć. kukurydzę osączyć. ser żółty zetrzeć
  • 3. 3.SOS:
    do koncentratu pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i ok 5 łyżek wody i 1 łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać
  • 4. każdy krążek rozwałkowanego ciasta posmarować sosem pomidorowym omijając brzegi. na połowę nakładać farsz: mięso z kurczaka, kapustę , pieczarki posypać kukurydzą i startym serem. następnie zawinąć na pół jak pieroga i skleić brzegi. Calzone układać na blaszce posypanej mąką ( lub wyłożonej papierem pergaminowym) wierzch każdego pieroga posmarować olejem. piec 30 min w 180 st. C
  • smakuje wyśmienicie 5. podawać z sosem czosnkowym lub z ketchupem

Porady

FARSZ MOŻNA KOMPONOWAĆ WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA z przypraw można dodać również oregano. uważać z solą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować