1.CIASTO:
drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłego mleka.w razie potrzeby dodać trochę mąki aby konsystencja była gęstej śmietany. dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. gdy rozczyn urośnie pozostałe składniki na ciasto dodać i dokładnie zagnieść. wyrobione ciasto musi być gładkie. w razie potrzeby( jeśli ciasto będzie za luźne) należy dodać mąki. wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. podzielić na 4 części, każdą część rozwałkować na koło.
2.2. FARSZ: filety z kurczaka pokroić na kostkę, wymieszać z przyprawą do gyrosa. następnie podsmażyć na oliwie. pieczarki umyć pokroić na plasterki i podsmażyć dodać odrobinę soli. kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę pokroić w piórka podsmażyć na oliwie na złoty kolor dodać kapustę i jeszcze chwilę podsmażyć. kukurydzę osączyć. ser żółty zetrzeć
3.3.SOS:
do koncentratu pomidorowego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i ok 5 łyżek wody i 1 łyżkę oliwy, dokładnie wymieszać
4.każdy krążek rozwałkowanego ciasta posmarować sosem pomidorowym omijając brzegi. na połowę nakładać farsz: mięso z kurczaka, kapustę , pieczarki posypać kukurydzą i startym serem. następnie zawinąć na pół jak pieroga i skleić brzegi. Calzone układać na blaszce posypanej mąką ( lub wyłożonej papierem pergaminowym) wierzch każdego pieroga posmarować olejem. piec 30 min w 180 st. C
5.podawać z sosem czosnkowym lub z ketchupem
Porady
FARSZ MOŻNA KOMPONOWAĆ WEDŁUG WŁASNEGO UZNANIA
z przypraw można dodać również oregano. uważać z solą.
Komentarze