Calzone

  • wyświetlono: 490 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Danie, które do tej pory podbija serce każdego, kto go zasmakuje. Potrawa idealna zarówno na obiad jak i na kolację. Z zewnątrz niepozorna ale przecież liczy się wnętrze!

  • 120min

Składniki

Składniki na ciasto:
- 450g mąki pszennej
- 8g suchych drożdży lub 16g świeżych
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz:
- świeża czerwona papryka
- świeża zółta papryka
- papryczka chili
- pieczarki
- zielone oliwki
- czerwona cebula
- biała cebula
- żółty ser
- chili mielone
- sól
- pieprz
- oregano

Dodatkowo:
- jajko

Sposób przygotowania przepisu:

Calzone

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i drożdże (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn) i mieszamy. Następnie wlewamy oliwę i mleko. Wyrabiamy ciasto aż osiągnie gładką i miękką konsystencję.
    Formujemy kulę, naoliwiamy, umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5h).
  • 2. Kiedy ciasto rośnie, zabieramy się do przygotowania farszu.
    Wszystkie warzywa kroimy i wrzucamy na patelnię. Zalewamy je oliwą z oliwek i odrobiną wody. Dodajemy przyprawy i dusimy do czasu, aż będą miękkie.
    Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3. Po czasie przeznaczonym na wyrośnięcie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na 4 części.
    Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła.
    Na połowę każdego z nich nakładamy nadzienie, zostawiając troszkę wolnego miejsca przy brzegach.
    Na koniec posypujemy farsz startym serem.
    Brzegi ciasta smarujemy wodą, aby dobrze się skleiło, nakładamy wolną część ciasta na farsz i formujemy pieroga.
    Na koniec smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano.
    Pieczemy w temperaturze 200* przez 25-30 minut.

    Smacznego!

Porady

Z podanych składników na ciasto wychodzi 4 pierogi.
Kwestia składników na farsz jest uzależniona od naszych upodobań smakowych i ograniczona jedynie naszą wyobraźnią. Dla osób, które preferują dodatki mięsne, polecam kawałki kurczaka smażonego w przyprawach.
Idealnym dodatkiem do calzone jest sos czosnkowy ze świeżym ogórkiem lub keczupowo-majonezowy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiata

Komentarze

Podobne przepisy

calzone

Dodane przez: majak90

Calzone

Pyszna alternatywa dla pizzy

calzone

Dodane przez: Aninka88

Calzone

uwielbiam pizzę ,a to jest kombinacja...

image-0ja2gtx

Dodane przez: kocia

Calzone

Ta potrawa gościła na stole w czasie...

image-036a3iv

Dodane przez: Alex M

Włoskie Calzone

Przepyszna pizza z cienkim ciastem,...

calzone

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Calzone bolognese

Calzone to pierogi z ciasta na...

Calzone

Dodane przez: Kamciss

Calzone.

Idealne dla osób kochających smak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE