• 2 godz.

Danie, które do tej pory podbija serce każdego, kto go zasmakuje. Potrawa idealna zarówno na obiad jak i na kolację. Z zewnątrz niepozorna ale przecież liczy się wnętrze!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 450g mąki pszennej
    - 8g suchych drożdży lub 16g świeżych
    - 250 ml ciepłego mleka
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżeczka soli

    Składniki na farsz:
    - świeża czerwona papryka
    - świeża zółta papryka
    - papryczka chili
    - pieczarki
    - zielone oliwki
    - czerwona cebula
    - biała cebula
    - żółty ser
    - chili mielone
    - sól
    - pieprz
    - oregano

    Dodatkowo:
    - jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Calzone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i drożdże (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn) i mieszamy. Następnie wlewamy oliwę i mleko. Wyrabiamy ciasto aż osiągnie gładką i miękką konsystencję.
    Formujemy kulę, naoliwiamy, umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (1,5h).
  • 2. Kiedy ciasto rośnie, zabieramy się do przygotowania farszu.
    Wszystkie warzywa kroimy i wrzucamy na patelnię. Zalewamy je oliwą z oliwek i odrobiną wody. Dodajemy przyprawy i dusimy do czasu, aż będą miękkie.
    Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3. Po czasie przeznaczonym na wyrośnięcie ciasto wyrabiamy jeszcze raz i dzielimy na 4 części.
    Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła.
    Na połowę każdego z nich nakładamy nadzienie, zostawiając troszkę wolnego miejsca przy brzegach.
    Na koniec posypujemy farsz startym serem.
    Brzegi ciasta smarujemy wodą, aby dobrze się skleiło, nakładamy wolną część ciasta na farsz i formujemy pieroga.
    Na koniec smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano.
    Pieczemy w temperaturze 200* przez 25-30 minut.

    Smacznego!

Porady

Z podanych składników na ciasto wychodzi 4 pierogi. Kwestia składników na farsz jest uzależniona od naszych upodobań smakowych i ograniczona jedynie naszą wyobraźnią. Dla osób, które preferują dodatki mięsne, polecam kawałki kurczaka smażonego w przyprawach. Idealnym dodatkiem do calzone jest sos czosnkowy ze świeżym ogórkiem lub keczupowo-majonezowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować