Callzone z nutellą i mascarpone

0 (0 ocen)

  • 20 min

Wyszło z nudów

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki przennej
    3/4 szklanki ciepłej (nie za gorącej wody)
    2 łyżki oleju roślinnego
    1 szczypta soli
    1 płaska łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka suszonych drożdży

    Składniki:
    nutella
    serek mascarpone
    masło (łyżka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Callzone z nutellą i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki . W ciepłej wodzie rozpuszczamy olej , drożdże cukier i sól , mieszając przez około 4 min. Po około 4min. wlewamy roztwór do mąki i wyrabiamy ciasto . Gdy wyrobimy ciasto formujemy z niego kulę spłaszczając ją troszkę od dołu i wilgotną ręką smarujemy ją z góry aby podczas rośnięcia nie powstała nam tzw. skorupka. odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min. Gdy wyrośnie wyrabiamy je na kształt pizzy . Mniej więcej na środku wykładamy w zależności od ilości jaką chcemy nutellę oraz serek. Gdy juz oba składniki znajdą się na cieście składamy ciasto w pół i zwijamy jak pieróg (zdjecie w prawym dolnym rogu) . Nagrzewamy piekarnik do 190-200 st. C (góra-dół) . Blaszke smarujemy nie wielką ilością oleju i nakładamy callzone . Gdy nasze callzone sie piecze rozstapiamy masło . Pieczemy przez 15 min. i po tym czasie wysuwamy lekko z piekarnika , smarujemy całą powierznie masłem rozstopionym i wkładamy z powrotem na 5-10 min.

Porady

Warto przekroić callzone na pół tak jak na ukazanym zdjeciu , wtedy łatwiej będzie nam się jeść i wygodniej . Najlepiej odczekać po wyciągnięciu z piekarnika 10-15 min. aby masa w środku nie rozlała tak jak mi na zdjeciu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować