Callzone wegetariańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki . W ciepłej wodzie rozpuszczamy olej , drożdże cukier i sól , mieszając przez około 4 min. Po około 4min. wlewamy roztwór do mąki i wyrabiamy ciasto . Gdy wyrobimy ciasto formujemy z niego kulę spłaszczając ją troszkę od dołu i wilgotną ręką smarujemy ją z góry aby podczas rośnięcia nie powstała nam tzw. skorupka. odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min. Gdy wyrośnie wyrabiamy je na kształt pizzy . Pieczarki w czasie gdy ciasto rosnie kroimy w plasterki i smazymy na oleju . Gdy pieczarki sie usmażą odstawiamy je troche do ostygnięcia . Mniej więcej na połowie rozwałkowanego ciasta lejemy ketchup nastepnie dodajemy pieczarki , mozarellę , czynność tą powtarzamy jeszcze raz . Gdy juz wszystkie składniki znajdą się na cieście składamy ciasto w pół i zwijamy jak pieróg (zdjecie w prawym dolnym rogu) . Nagrzewamy piekarnik do 190-200 st. C (góra-dół) . Blaszke smarujemy nie wielką ilością oleju i nakładamy callzone . Gdy nasze callzone sie piecze rozstapiamy masło . Pieczemy przez 15 min. i po tym czasie wysuwamy lekko z piekarnika , smarujemy całą powierznie masłem rozstopionym i wkładamy z powrotem na 5-10 min.
Porady
Warto przekroić callzone na pół tak jak na ukazanym zdjeciu , wtedy łatwiej będzie nam się jeść i wygodniej
Komentarze