Cake pops - Zimowe Bałwanki

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Zimowe bałwanki o smaku nutelli i orzechów, oblane białą czekoladą ... brzmi wspaniale a smakuje jescze lepiej!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 200 g suchego biszkoptu kakaowego
    2 łyżki mascarpone
    3 łyżki nutelli
    1 łyżka masła orzechowego


    PONADTO:

    200 g białych pastylek czekoladowych Candy Melts
    masa cukrowa w różnych kolorach
    czerwony i czarny barwnik spozywczy w żelu
    różowy barwnik spożywczy w proszku
    20 g gorzkiej czekolady

    patyczki do lizaków
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Cake pops

Cake pops - zimowe bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt pokruszyć w rozdrabniaczu.
    Rozdrobniony biszkopt połączyć z nutellą, dodać masło orzechowe i serek mascarpone. Wymieszać i dokładnie zagnieść. Masa powinna być wilgotna ale nie powinna lepić się do palców, nie może być też za sucha.
    Z masy czekoladowo orzechowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Końcówki patyczków do lizaków zanurzać w czekoladzie i wbijać w schłodzone czekoladowe kulki.
    Ponownie schłodzić, do momentu, aż czekolada zastygnie, a patyczki będą stabilne / najlepiej schłodzić w zamrażarce/.
    Pastylki candy melts rozpuścić w kąpieli wodnej, czekoladę przelać do wysokiej wąskiej szklanki.
    Każdą kulke zamaczać w roztopionej czekoladzie czekając, aż spłynie jej nadmiar. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Masę cukrową uplastycznić, zagniatając. Z różnych kolorów masy przygotować ozdobne nauszniki dla bałwanków.
    Czarnym barwnikiem spożywczym zrobić oczy i uśmiechy, czerwonym noski.
    Sypkim różowym barwnikiem zrobić policzki, nanosząc delikatnie pędzelkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować