REKLAMA

Cake pops - Zimowe Bałwanki

wyświetlono: 129 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Zimowe bałwanki o smaku nutelli i orzechów, oblane białą czekoladą ... brzmi wspaniale a smakuje jescze lepiej!

opublikowany: 17.01.2022
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 g suchego biszkoptu kakaowego
    2 łyżki mascarpone
    3 łyżki nutelli
    1 łyżka masła orzechowego


    PONADTO:

    200 g białych pastylek czekoladowych Candy Melts
    masa cukrowa w różnych kolorach
    czerwony i czarny barwnik spozywczy w żelu
    różowy barwnik spożywczy w proszku
    20 g gorzkiej czekolady

    patyczki do lizaków
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt pokruszyć w rozdrabniaczu.
    Rozdrobniony biszkopt połączyć z nutellą, dodać masło orzechowe i serek mascarpone. Wymieszać i dokładnie zagnieść. Masa powinna być wilgotna ale nie powinna lepić się do palców, nie może być też za sucha.
    Z masy czekoladowo orzechowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Schłodzić w lodówce.
    Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Końcówki patyczków do lizaków zanurzać w czekoladzie i wbijać w schłodzone czekoladowe kulki.
    Ponownie schłodzić, do momentu, aż czekolada zastygnie, a patyczki będą stabilne / najlepiej schłodzić w zamrażarce/.
    Pastylki candy melts rozpuścić w kąpieli wodnej, czekoladę przelać do wysokiej wąskiej szklanki.
    Każdą kulke zamaczać w roztopionej czekoladzie czekając, aż spłynie jej nadmiar. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Masę cukrową uplastycznić, zagniatając. Z różnych kolorów masy przygotować ozdobne nauszniki dla bałwanków.
    Czarnym barwnikiem spożywczym zrobić oczy i uśmiechy, czerwonym noski.
    Sypkim różowym barwnikiem zrobić policzki, nanosząc delikatnie pędzelkiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: tatalia IMG_20200222_173003

Cake pops

Lizaczki czekoladowe którym nawet dorosły się nie oprze. A dzieciaki za nimi szaleją.

kategoria: cake pops opublikowany: 01.09.2021 | wyświetlono: 232 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Marta – redaktor Marta Kornak

Cake pops – wesołe bałwanki

Zabawne lizaki z ciasta!

kategoria: Desery opublikowany: 17.12.2014 | wyświetlono: 454 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Katarzyna88 IMG_20220422_234503_732

Cake pops

Moje pierwsze CAKE POPS ,świetna zabawa ,świetny efekt końcowy .Polecam .

kategoria: cake pops opublikowany: 02.02.2022 | wyświetlono: 86 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: BABECZKA 35 bgg (Kopiowanie)

Zimowe bałwanki.

Takie bałwanki ucieszą każde dziecko.

kategoria: Desery opublikowany: 12.12.2013 | wyświetlono: 964 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 0
Dodane przez: martyna.wirkus 4C1EA58A-DF29-48AA-9D8C-F55DD8A47DFC

Malinowe cake pops

Pyszne kulki z ciasta babkowego obtoczone w czekoladzie i posypane malinami liofilizowanymi to hit na słodkich stołach.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 30.06.2021 | wyświetlono: 3425 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: czekoladka czekoladka

Cake pops

Te ciasteczkowe lizaki świetnie nadają się na kinderbale oraz na piknik.

kategoria: Desery opublikowany: 09.04.2014 | wyświetlono: 934 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE